Pénzügy

Az álláskeresők negyede beszél angolul

Az álláskeresők közel egyharmada nem beszél más nyelven a magyaron kívül, akik mégis, azok is leginkább angolul vagy németül tudnak – derült ki egy felméréből.

Az önéletrajzokban leggyakrabban szereplő idegen nyelv az angol, amelyet az álláskeresők negyede ismer valamilyen szinten – áll a Workania internetes állásportál legutóbbi kutatásában. A német a második leggyakoribb nyelv, az álláskeresők 15 százaléka beszéli. Bármely más nyelv – beleértve az egyébként népszerű francia, olasz vagy spanyol nyelvet is – csupán az önéletrajzok 1, vagy annál kevesebb százalékában szerepel.

A nyelvtudás szintjét is figyelembe véve a legtöbben alapfokon beszélnek angolul (9 százalék), a nyelvtudással rendelkező álláskeresők 7 százaléka középfokon tud angolul, majd a német alapfok következik 6 százalékkal. Társalgási szinten németül már éppen feleannyian beszélnek, mint angolul középfokon. A felsőfokú angol az álláskeresők 1,4, a német pedig 0,6 százalékánál szerepel – ennyien beszélnek franciául is alapfokon. Az orosz és olasz alapokat az álláskeresők 0,4 százaléka jelölte be.

Az állásportál önéletrajz-adatbázisában azonban szerepelnek ritkaságnak számító nyelvek is, hiszen vannak olyan álláskeresők, akik az arab, héber, lett, litván, norvég, vietnami vagy éppen a kazah nyelvet bírják.

Az álláshirdetések több mint egyharmadában szerepel valamilyen nyelvtudás elvárásként. Természetesen itt is az angol a legnépszerűbb, hiszen a kritériumként az esetek kétharmadában ez a nyelv szerepel. A német a valamilyen nyelvtudást igénylő hirdetések 15 százalékában olvasható, majd a francia következik 3 százalékkal. Angol középfokot 14, míg felsőfokot 5 százalékban kérnek a munkaadók. A német haladó szintet a 3 százalékuk követeli meg.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik