Pénzügy

PSZÁF: pontatlanok a kgfb-díjkalkulátorok

A felügyelet a kampány finisében figyelmeztetett több biztosításközvetítőt. A kalkulátor-üzemeltetők azt mondják elvégezték a szükséges javításokat.

Több független biztosításközvetítőnél eltérnek a díjszámító programjukkal kalkulált és a biztosítók által az országos napilapokban megjelentetett díjak.

Ezért a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felszólította az érintetteket, hogy a feltárt hibákat mihamarabb javítsák ki, továbbá vegyék figyelembe a biztosítók által – a felügyelet előírása alapján – időközben végrehajtott módosításokat is. Az már nem derül ki a PSZÁF közleményéből, hogy mely kalkulátoroknál milyen pontatlanságot észleltek.

Az autósok december elsején éjfélig mondhatják fel jelenlegi szerződésüket, az új szerződés megkötésére pedig december végéig ad időt a törvény azoknak, akiknek évfordulója január elsejére esik.

Nem értik az alkuszok a PSZÁF-közleményt

A piaci szereplők közül többen elmondták, hogy ezt a közleményt vezetői levél formájában az egyes oldalakra vonatkozó megjegyzésekkel korábban megkapták, aminek nyomán a hibákat javították. Kemelték, hogy a kampány egyik utolsó napján tette közzé a PSZÁF a figyelmeztetést.

Az alkuszok közt volt, aki jelezte, hogy ők dinamikus, vagyis a biztosító web service-én keresztül kapják a kalkulált adatokat, így szinte kizárt, hogy pontatlan legyen a számítás.  Azoknál a cégeknél, amelyek saját kalkulációval dolgoznak – a nagy szereplők közt is – előfordult, hogy nehéz volt megtalálni egy kedvezményt. Ennek oka, hogy van olyan kalulátor  ami az egyszerűsítés miatt a hasonlókat összevonja.

Binder István a kérdésünkre elismerte, hogy a felügyelet már korábban tájékoztatta a kalkulátor üzemeletetőket kifogásairól. Ennek hatására a többségében javították a hiányosságokat, a szervezet azért tette közzé mégis közleményét, hogy felhívják az ügyfelek figyelmét, hogy lehetőségeikhez mérten tájékozódjanak minél alaposabban. Hozzátette: az alkuszok általában árgaranciával dolgoznak, ennek értelmében pedig sok esetben orvosolhatók az esetleges hibás kalkulációból következő hátrányok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik