Pénzügy

Az étkezési utalvány a legnépszerűbb

A munkaadók aggályosnak tartják, hogy csökkentik az étkezési utalványok adható összegét, és szeretnének többféle szolgáltató közül választani - áll egy friss felmérésben.

A megkérdezett 1400 cég közel háromnegyede hallott arról, hogy változik 2012-től a béren kívüli juttatások rendszere, olyan sarokpontokat említettek a Sodexo által végzett felmérésben, hogy például a jövőben nem éri majd meg nekik az internetszolgáltatást támogatni, valamint kibővül a SZÉP kártya.


Fotó: Kummer János

A munkaadók nem értettek egyet azzal, hogy az étkezési utalványok havi adható összege 5000 forintra csökken, és szeretnének többféle szolgáltató közül választani. Azt szeretnék, hogy „piaci alapon” működjön a rendszer. A válaszadók 95 százaléka elégedett a jelenlegi kártyakibocsátókkal.

A 90 százalékuk szerint mindenképpen szükség van utalványokra, hiszen ez a motiváció egyik legfőbb eszköze, és a véleményük szerint a dolgozók szeretik, gondoskodásként fogják fel ezt a juttatást. Azt szeretnék, hogy fokozatosan vezessék be a kártyaalapú szolgáltatást, nemzetközi példák bizonyítják: egyik napról a másikra nem lehet, 3-5 év kell az átállásra.

A szolgáltatások közül ár-érték arány alapján választ a legtöbb munkáltató, de a széles elkölthetőségi kör és a szolgáltatás színvonala is fontos számukra.

A 2012-es terveik szerint a cégek 70 százaléka ad béren kívüli juttatásként utalványokat a dolgozóinak, 27 százalékuk viszont még nem tudja. A válaszadók közül a legtöbben – szinte mindenki – étkezési utalványokat ad, feleennyien pedig SZÉP kártyát és önkéntes egészségügyi pénztári hozzájárulást. Népszerű még az iskolakezdési támogatás, illetve az önkéntes nyugdíjpénztár támogatása is. A kultúra-, ajándék- és internetutalvány viszont csak a vállalkozások igen kis hányadánál lesz jövőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik