Pénzügy

Nemzetközi kiakadás Orbánék tervén

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) véleményezte a munka törvénykönyve tervezetét. Sok ponton kiakadtak, de nem kötelezhetik a visszavonására a kormányt.

A hat szakszervezeti konföderáció – az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma korábban az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetéhez (ILO) fordult, arra kérve: készítsen elemzést, javaslatokat a munka törvénykönyvének (Mt.) tervezetésről, illetve jelezze, megfelel-e a szöveg a nemzetközi előírásoknak.

Az ILO a válaszában, egy 13 oldalas dokumentumban kritizálta a magyar Mt. tervezett módosításait. Egyebek mellett hiányolják a szociális párbeszéd garanciáit, a véleménynyilvánítás szabadságát, a nő és férfi munkavállalók közötti esélyegyenlőséget és a szakszervezetek működésének feltételeit – írja a Szakszervezetek.hu.

Aggódik az ILO

Nemzetközi mércével enyhén szólva is aggályos a szociális párbeszéd hiánya az új Mt.-ben – állítja az ILO. Azt kérik a magyar kormánytól, illetve az érintett munkavállalói és munkáltatói szervezetektől, hogy továbbra is vegyenek részt a törvényekről folytatott párbeszédben. Hiányolják a tervezetből a szociális párbeszéd garanciáit is. Ezzel kapcsolatban az Autonómok elnöke, Borsik János is felhívta a figyelmet: a munkaügyi szervezet felszólította a magyar kormányt, folytasson érdemi társadalmi párbeszédet a munkaügyi törvények reformjáról. (Az ILO – ugyanúgy, mint a megszüntetett Országos Érdekegyeztető Tanács – tripartit, vagyis hármas tagoltságú szerv, egyenlő joggal vesznek részt a munkájában a kormányok, a munkaadók és a munkavállalók képviselői.)

A szólásszabadság korlátozása különösen nagy aggodalmat keltett a nemzetközi szakértők körében, ezért határozottan felszólítják a kormányt, törölje el az idevonatkozó passzust (a 9. paragrafus). A jogok korlátozására és megszüntetésére vonatkozó részt értelmezhetetlennek és különösen veszélyesnek tartja a szervezet, ezért azt javasolja, hogy a „személyes jogok” definícióját, valamint annak egyértelműen körülhatárolt hatályát vagy vegyék be a javaslatba, vagy vegyék ki ezt az egész rendelkezést a tervezetből.

Visszavonást sürget a szakszervezet

Az ILO általános diszkriminációra utaló kitételeket is talált a tervezetben, ezért szükségesnek ítéli meg egy esélyegyenlőséget előíró záradék csatolását is. A megítélésük szerint az új törvénykönyvben több helyen is sérül az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség a férfi és a női munkavállalók esetében. Ezért javasolják a záradékot, amelynek alapja a jelenlegi esélyegyenlőségi törvény lehetne. Ezek mellett az üzemi tanácsok és a szakszervezetek jogainak megnyirbálása sem tetszik az ENSZ szervezetének.

Az ILO véleményére hivatkozva a törvénytervezet azonnali visszavonását követelte Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke az FN24-nek eljuttatott közleményében. Ezt azzal támasztja alá, hogy a nemzetközi szervezet többtucatnyi kivetnivalót talált a javaslatban.

A nemzetközi szervezet azonban nem utasíthatja a kormányt a tervezet visszavonására. A szervezet nemzetközi munkaügyi normákat alkot egyezmény vagy ajánlás formájában. Az egyezményt azoknak az országoknak kell betartani, amelyek csatlakoztak hozzá, az ajánlás viszont nem kötelező érvényű.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik