Pénzügy

Nem függesztik fel a kirúgásokat a közmédiában

Nem ért egyet a munkaügyi bíróság döntésével a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA), miszerint az ideiglenes Üzemi Tanáccsal kötött megállapodása és a csoportos létszámleépítés törvénytelen. Ezért ellentmondást nyújtottak be, és nem függesztik fel a kirúgásokat.

A Fõvárosi Munkaügyi Bíróságon a Televíziósok és Filmkészítõk Független Szakszervezete (TFSZ) nyújtott be keresetet, amelyben annak megállapítását kérte, hogy az MTVA-ban végrehajtott csoportos létszámcsökkentést jogszabályba ütközõen hajtották végre, és az MTVA-nak az Ideiglenes Üzemi Tanáccsal (a testület törvény erejénél fogva való megszûnése elõtt egy nappal) kötött megállapodása több okból is jogsértõ, ezért semmis. A bíróság jogellenesnek nyilvánította a csoportos létszámcsökkentést, és meghagyásban kötelezte az MTVA-t az elbocsátások felfüggesztésére. Emellett akkor az ideiglenes Üzemi Tanáccsal kötött megállapodást is semmissé nyilvánították.

„A bíróság nem elsõfokú ítélet hozott, hanem érdemi vizsgálat lefolytatása nélkül, a felperesi kérelemmel egyezõen, bírósági meghagyást bocsátott ki. Nem fellebbezést, hanem a 15 napos határidõn belül részletes ellentmondást nyújtottunk be ez ügyben a bírósághoz” – közölte az fn.hu-val Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivõje.

A Fõvárosi Munkaügyi Bíróság döntése az volt, hogy az MTVA-nak le kell állítania a csoportos létszámleépítést. Arra a kérdésünkre, hogy ez hány embert érintene, Cserháti Ágnes azt közölte, hogy „mivel az ellentmondást benyújtottuk, eljárásjogilag úgy kell tekinteni, hogy a meghagyásban megfogalmazottak ránk nézve nem tekintendõk kötelezõ érvényûnek”.

Nem tudni, hány ember kért „gondoskodó elbocsátást”

Az MTVA csoportos létszámleépítésének 1. üteme lezárult – közölte az fn.hu-val a szóvivõ. Az elbocsátottak igénybe vehettek outplacement-szolgáltatást (magyarul gondoskodó elbocsátást). Az ideiglenes Üzemi Tanáccsal, valamint a szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében mintegy 250 millió forint értékû támogatást, segítséget biztosít, valamint munkakeresési, jogi és pszichológiai tanácsadást is felkínálnak a munkavállalók számára.

A szolgáltatásokat szeptember 30-áig vehetik igénybe az érintett kollégák, így még pontos adatokkal nem tudunk szolgálni – közölte az fn.hu-val az MTVA szóvivõje.

További 400 ember mehet

Július eleje óta közel hatszáz – addig a közmédiában (MTV, Magyar Rádió, Duna TV, MTI) dolgozó – embernek nem kell bejárni a munkahelyére, csoportos leépítéssel megválik tõlük az MTVA. Akiket kirúgtak, azok többsége még csak felmondási idejét tölti, vagy állásidõben van, a munkaviszonyok megszûnése októbertõl kezdõdik, de sokaknál hónapokkal késõbb következik csak be – jelezte lapunknak Nagy Navarro Balázs, a TFSZ alelnöke.

A Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsa (Közszat) most a felülvizsgálatokra kérdezett rá, illetve azt nézi, hogy volt-e jogellenes, például a Kollektív Szerzõdésbe ütközõ felmondás – közölte Nagy Navarro Balázs. „Megkaptuk az SZMSZ újabb módosítását, ennek elfogadásához igazítják majd a következõ körben érintettek kiválasztását. A véleményezési határidõk lejártak” – tette hozzá.

Mint arról már korábban az fn.hu is írt: a 3500 dolgozóból 2100 embert érint az új SZMSZ-módosítás, ebbõl a jövõben mintegy 1500 munkavállaló maradhat, számukra szerzõdésük módosítását ajánlotta a cég augusztusban, akkor ezt körülbelül a 90 százalékuk már el is fogadta. A távozók listáját a kilenc érintett fõszerkesztõ és az MTVA szakmai vezetõi állították össze.

Õsszel további 400 embert értesítenek arról, hogy munkájukra a továbbiakban már nem számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik