Pénzügy

Olvasatlanul törölték a képviselõk a VDSZ javaslatait

Olvasatlanul törölte jó néhány parlamenti képviselõ azt a szakmai javaslatot tartalmazó e-mailt, amelyet a közelmúltban a vegyipari szakszervezet (VDSZ) a munka törvénykönyvével kapcsolatban a politikusoknak küldött.

Egyértelmû, hogy a kormánynak a szakszervezetek megosztása a célja azzal, hogy a döntéshozók azt állítják, legfeljebb csak két érdekvédelmi szervezet hajlandó tárgyalni velük – áll a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) fn.hu-nak eljuttatott közleményében. A vegyipari ágazat képviselõi szerdán az Országgyûlés KDNP frakciójának átnyújtották a munka törvénykönyve és a kormányzati célok összehasonlításáról készített, 55 paragrafust tételesen kifogásoló szakmai anyagot és javaslatot, hogy ezzel ismét jelezzék együttmûködési szándékukat.

Volt képviselõ, aki válaszlevélben megköszönte, sokan viszont – a levelezési rendszer visszajelzése szerint – olvasatlanul törölték a VDSZ elektronikus leveleit, amely a szervezetnek a munka törvénykönyvével (Mt.) kapcsolatos kimerítõ szakmai értékelését és javaslatát tartalmazza. A VDSZ korábban többször is nyilvánosan követelte a szakmai egyeztetést, sõt a parlamenti postázón keresztül névre szólóan eljuttatott küldeménnyel is megpróbált “tárgyalni” a képviselõkkel.

A szakmai felméréseket, javaslatokat is tartalmazó csomagot azonban a címzettek többsége egyszerûen nem vette át. A szervezet elnöke, Székely Tamás éppen ezért megdöbbentõnek tartja, hogy ennyi egyeztetési kezdeményezés és segítõ gesztus után a kormányban még mindig legfeljebb csak két olyan szakszervezeti vezetõt tartanak számon, aki hajlandó a kormánnyal érdemben tárgyalni.

Az összeállításban a döntéshozók figyelmét az új Mt. problémás pontjaira hívták fel a figyelmet az érdekvédõk. A VDSZ jogászai hét témába foglalták, s tételesen felsorolták azt az 55 paragrafust, amelynek bevezetése érdekvédelmi szempontból több mint aggályos. A VDSZ ismét felajánlotta az együttmûködést és a szakmai segítségét, mert továbbra is egy komoly, hatékony érdekegyeztetési rendszer felállítását szorgalmazza.

Székely emlékeztet a Fidesz-KDNP közös választási kampányának egyik régi, markáns szlogenjére: “Rosszabbul élünk, mint 4 éve”. És a jelek szerint jövõre még rosszabbul fogunk – szögezi le az elnök -, ráadásul a szakszervezetek erejének látványos gyengítése miatt már nem lesz, aki legalább a munkahelyén képviselje az emberek érdekeit – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik