Pénzügy

Jobban csengõ nevet kapott a közmunka?

Orbán Viktor az Országvédelmi Terv bejelentésekor szólt egy bizonyos „Start-munkaprogram” bevezetésérõl is. „Munkát fogunk kínálni mindenkinek, aki munkaképes, aki pedig nem veszi fel a munkát a számára felajánlott helyen, az nem kaphat az államtól segélyt” – közölte. De mi ez a program? Csak nem a közmunkát keresztelték át?

A „Start-munkaprogram” elnevezésnek semmi köze nincs a korábbi Start-kártyás foglalkoztatáshoz – tudta meg az fn.hu Samu Attilától, a Belügyminisztérium miniszteri fõtanácsadójától. Már 18 Start-munka mintaprogram indult el, a 2011. szeptember 15-ei adatok szerint Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megye közel 100 településén 2666 fõ vesz részt programban – tette hozzá.

Munka havi nettó 47 100 forintért

A munkások erdõgazdálkodási tevékenységet végeznek, de emellett a feladataik között van a zöldterület-kezelés, építési területek elõkészítése, szennyezõdésmentesítés, közútfenntartás, gátépítés, kerékpárút-építés, külterületi csatornák és a belvízrendszer helyreállítása, belvízvédelmi mûvek fenntartási feladatai, kulturális örökségi értékek gondozása, a határnyiladék tisztítása, de a töltéskorona építése is.

A Start-munkaprogramban résztvevõk közfoglalkoztatottak, ezért bérüket egy kormányrendelet állapítja meg, amely 2011. szeptember 1. napjától hatályos – közölte a fõtanácsadó. Szakképesítést és középfokú iskolai végzettséget nem igénylõ munkakör betöltése és teljes munkaidõ teljesítése esetén a havibér bruttó 57 ezer, azaz nettó 47 100 forint.

Folynak az egyeztetések

Beszédében 2012-re jóval több programot ígért a miniszterelnök, ahogy mondta: „elsõsorban a mezõgazdaságban, az energiatermelésben és az országos nagyberuházásoknál”. Samu Attila ennek kapcsán kifejtette, hogy „a 2011. évi CVI. törvény pontosan szabályozza, hogy közfoglalkoztatási jogviszony milyen munkára létesíthetõ, illetve azt is, hogy ki lehet közfoglalkoztató. A törvényi szabályozás a magánszféra körében az erdõgazdálkodók és a szociális szövetkezetek egyes tevékenysége körében engedi a Start-munka mintaprogramokban történõ foglalkoztatást.”

A versenyszférát érintõ új támogatási rendszer már 2011. január 1-étõl életbe lépett. Az a vállalkozás, amely foglalkoztatást helyettesítõ támogatásban (korábban: bérpótló juttatásban) részesülõ álláskeresõt alkalmaz, a bér és járulékok 70 százalékos támogatását kaphatja a támogatási idõ felének megfelelõ továbbfoglalkoztatási kötelezettség vállalása mellett. „Ez a kedvezõ konstrukció a munkáltatók körében nagy sikert ért el, az idén eddig 4000 fõt sikerült ilyen formán elhelyezni, amely négyszeres növekedést jelent a 2010. évhez képest. Ezt a támogatást a kormány jövõre sem kívánja megszüntetni” – hívta fel a figyelmet a fõtanácsadó.

A 2012. évi költségvetés tervezése jelenleg folyamatban van, azt a kormánynak 2011. szeptember 30. napjáig kell benyújtania az Országgyûlésnek. Az, hogy jövõre mekkora összeg fordítható erre a célra, illetve hány ember kaphat így munkát, majd a tervezés lezárulta után lesz nyilvános.

Szóról szóra ezt mondta a miniszterelnök:

„Az országvédelmi terv következõ fejezete a Start munkaprogram. A válság fellángolásával létrejött új helyzetben különösen igaz, hogy Magyarországnak minden munkáskézre szüksége van. Továbbra is szilárdan valljuk, hogy szegénységbõl, reménytelenségbõl egyedül a munka és a munkával elõteremtett gyarapodás biztosíthatja a felemelkedést. Ennek megfelelõen munkát kínálunk mindenkinek, aki munkaképes. 2011-ben próbaprogramokat indítottunk, amelyeket siker esetén 2012-ben tömegessé tesszük, elsõsorban a mezõgazdaságban, az energiatermelésben és az országos nagyberuházásoknál. Jól tudjuk, hogy a számoknál ténylegesen jóval többen végeznek valamilyen munkát Magyarországon, elsõsorban a feketegazdaságban. A megújuló Magyarországon azonban nincs helye a feketealkalmazásnak, mindenkinek el kell tudnia számolni a munkaidejével. Ha nem veszi fel a munkát a számára felkínált helyen, nem kaphat az államtól pénzt. Csak így, csak ezzel a szigorral tudjuk a rendkívül makacs feketemunkát és a nem kevésbé elterjedt munkanélküliséget felszámolni.”
(…)
„…én értéknek tartom, amikor a nemzeti szolidaritási rendszer fölépítésének jegyében arról beszélek: az az állapot, hogy Magyarországon több mint 500 ezer ember – több mint 500 ezer ember! – havonta kap jövedelempótló támogatásként 28 500 forintot, és ez alá nem tud menni, ez a 28 500 forint nem megoldása ennek a helyzetnek, és méltatlan emberi létre kényszerít másokat, ezért mi azt javasoljuk, hogy inkább e helyett, ahogy mi nevezzük, egy Start munkaprogram keretében elindítva õket tegyük lehetõvé, hogy részt vegyenek egy Start munkaprogramban. Azt szeretnénk, ha a végén, ha a program fölépül, mind az ötszáz-egynéhány ezer ember részt tudna venni ebben a programban. És akkor a munkájukért cserébe nettó körülbelül 48 ezer forintot fognak kapni. Mi azt állítjuk, hogy munkáért nettó 48 ezer forintot kapni helyesebb állapot, mint jövedelempótló támogatásként fölvenni havonta 28 500 forintot. Ez a mi meggyõzõdésünk, a szolidaritási rendszerünk és gondolkodásmódunk alapja. Ezért elindítottunk kísérleti programokat, amelyekkel a Start munkát meg akarjuk indítani: mezõgazdaság, energiahordozók, energiatermelés kérdése, nagy állami beruházások. Én azt hittem, hogy egy szocialista szorít azért, hogy ezek a programok sikerülhessenek. Utána a következõ évben, 2012-ben vért izzadunk azért, hogy megtaláljuk a költségvetési lehetõségét annak, hogy ne csak néhány, nyolc-kilenc ilyen kísérleti programot tudjunk megindítani, hanem 200 és 300 ezer közé vigyük azoknak az embereknek a számát, akik nem 28 500 forintnyi segélyt, hanem 48 ezer forintnyi bért fognak kapni a munkájukért. 200 és 300 ezer közé, és szeretnénk, ha 2013-ban olyan ország lenne Magyarország, ahol el tudjuk mondani, hogy minden ember számára, akinek a piac nem adott lehetõséget a munkára, de akar dolgozni, azoknak segély helyett képesek vagyunk Start munkalehetõséget biztosítani.”

Forrás: Miniszterelnok.hu

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik