Pénzügy

Kevesebbet ér a fizetés

A cégek tavalyhoz hasonlóan az idén is átlagosan 3,7 százalékkal emelték meg a béreket, így a fizetések reálértéke nem nõ – áll egy friss felmérésben. A banki szektorban alacsonyabb, míg az ipari termelõknél viszont nagyobb arányú volt a bérfejlesztés.

Az idei évben – immár sokadik éve egymás után – ismét reálbércsökkenéssel kell a munkavállalóknak szembesülniük: az adóváltozások hatásait figyelmen kívül hagyva a bruttó bérük az inflációnál kisebb mértékben nõtt. Idén – amennyiben az MNB által tervezett 4 százalék körül alakul az infláció – legfeljebb az alacsonyabb munkakörökben dolgozóknak nõhet enyhén többel a bérük, mint az infláció mértéke – derült ki a Hay Group felmérésébõl.

Ha az elmúlt öt év trendjét nézzük, minden évben kevesebbet ér az inflációs hatással számolt bruttó reálbér. Bár 2006-hoz képest 25,5 százalékkal nõttek a hazai fizetések, a reálértékük közel 14 százalékkal esett vissza. Ez jórészt a gazdasági válság hatásainak köszönhetõ, amelynek éveiben az éves infláció folyamatosan meghaladta a cégek átlagos béremelési számait.

Hol emelték a bért?

Komoly különbségeket tapasztalhatunk a különbözõ ágazatokban a béremelések között. Az átlagosnál alacsonyabb béremelést hajtottak végre az FMCG (a nem tartós fogyasztási cikkek) vállalatokban, ahol évek óta az erõteljes verseny és a kis árrés komoly költségtakarékosságra kényszeríti a cégeket.

Hasonlóan kisebbek voltak az emelések a pénzügyi ágazatban (bankok, biztosítók), ahol ráadásul minden más ágazatnál nagyobb különbség figyelhetõ meg a felsõ vezetõk és az alacsony szintû alkalmazottak béremelései között: a menedzserek átlagosan 2 százalékkal kisebb emelésben részesültek idén, de több bank egyáltalán nem emelte vezetõi fizetését. E mögött egyrészt a különadó miatti takarékossági kényszer állhat, másrészt az is egyértelmû, hogy ebben az ágazatban kisebb az adóváltozások által negatívan érintett, alacsonyan fizetett munkakörben dolgozó alkalmazottak aránya.

A pozitív oldalon az ipari termelõi vállalatok találhatók, ahol az emelések több mint fél százalékkal magasabbak voltak az országos átlagnál. Ez fõként azzal magyarázható, hogy jellemzõen a szektor cégei a válság éveiben befagyasztották a béreket, így az idén ezt megpróbálták valamelyest kompenzálni. Emellett a nagy (fõleg autóipari) bõvítések, fejlesztések miatti munkaerõ-toborzás is felhajtóerõvel bír az ágazatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik