Pénzügy

500 embert elbocsát a pécsi Elcoteq

A finn Elcoteq SE elektronikai gyártásszolgáltató - mûfajában a legnagyobb Európában és a hatodik a világon - szerdán 66,2 millió euró adózás elõtti veszteséget jelentett az elsõ félévrõl kisebbségi részesedések nélkül. Tavaly az elsõ félévben 61,3 millió euró volt az eredmény.

A nettó bevétel 367,2 millió euró volt, 33,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 552,9 milliónál. A cég finnországi leányvállalatai, finanszírozás híján, csõdvédelemért folyamodtak. A luxemburgi székhelyû anyavállalat, az Elcoteq SE marad a luxemburgi törvények szerinti “ellenõrzött igazgatásban”, ezért nem tudja pénzzel ellátni leánycégeit, amiként egész tevékenységének mûködtetésére sincs elegendõ pénze – közölte szintén szerdán a cég.

A helyzet ismét rosszra fordult ahhoz képest, hogy az Elcoteq tavaly már 14,755 millió euró adózott eredményt ért el hároméves veszteségsorozat után.

Az Elcoteq európai – fõleg balti és oroszországi gyártóhelyei – eladásával is karcsúsodott az utóbbi pár évben. Ennek nyomán 2009. júniusban közölték, hogy a nagy volumenû európai gyártást Magyarországon, Pécsett összpontosítják. Ám az Elcoteqnél június végén bejelentették, hogy nem tudják határidõre törleszteni a hiteleket. Ezt a világgazdasági válsággal és azzal magyarázták, hogy legnagyobb partnerük, a szintén finn Nokia szerzõdést bontott. Az Elcoteq arra kérte a hitelezõ bankokat, hogy meghosszabbított fizetési határidõvel rendezhesse tartozását.

Új befektetõt eddig nem sikerült szerezni, ezért e hónap elején ismét leépítés kezdõdött a pécsi üzemben, várhatóan 500 embert bocsátanak el.

Az Elcoteq 1998-ban jelent meg Magyarországon, korábban három, ma egy pécsi gyárában termel. Az üzemben a gazdasági válság elõtt mintegy hétezren dolgoztak, jelenleg mintegy 2800-an. A kapacitás – gyártócsarnok és raktárak – egy részét a kínai Huawei távközlési gyártó használja Pécsett. Az Elcoteq 13,5 milliárd forint beruházást valósított meg 2003 és 2008 között Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik