Pénzügy

Mi dolgozunk majd a legtöbbet az EU-ban?

A magyarok a harmadik legtöbbet dolgozók az Európai Unióban, de ha a készülõ új munka törvénykönyve 300-ra emeli a lehetséges túlórák számát, akkor az élre kerülhetünk.

Az élet- és munkakörülmények javítását vizsgáló Eurofound alapítvány adatai szerint a munkával töltött órák száma csak Romániában és Lengyelországban magasabb, mint Magyarországon – olvasható a Policy Solutions elemzésében.

A törvényben rögzített heti munkaidõ Magyarországon ugyan 40 óra, de jelenleg a még 200 órában limitált túlóra alapján a magyarok évente – a becslések alapján – 1848 órát töltenek munkával. Az évi maximum 2080 munkaórát és a 200 túlórát figyelembe véve a becsült munkaidõt a szabadságok és a munkaszüneti napot jelentõ állami ünnepnapok számával csökkentették.

Bár az EU-ban vannak országok, ahol a törvényes munkaidõ heti 48 óra, de ott rendszerint több a minimális szabadságnapok száma és esetenként több a munkaszüneti napot jelentõ állami ünnep.

Az elemzés kiemeli, hogy a volt szocialista országokban a munkavállalók átlagosan 1829 órát dolgoznak évente, míg a magyarok 1848 órát.

A munkaidõ növelése miatt nõhet a munkanélküliség, hiszen ugyanannyi munkát kevesebb ember el tud majd végezni. Így tehát a túlórák számának növelésével nem valószínû, hogy megoldható a kormány által ígért a munkahelyteremtés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik