Pénzügy

Hárommilliós bírságot kapott a Tesco

Hárommillió forintos bírságot szabott ki a Fővárosi Bíróság a Tesco Global Áruházak Zrt.-re, mert az áruház az életkora miatt nem alkalmazta az egyik jelentkezőt. A Fővárosi Bíróság a döntéssel helybenhagyta az Egyenlő Bánásmód Hatóság korábbi határozatát (EBH).

Az EBH csütörtökön juttatta el az MTI-hez közleményét, amelyben felidézi, hogy korábbi határozatában megállapította: a Tesco nem tett eleget az egyenlő bánásmódról, illetve az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvényben előírt kimentési kötelezettségének, így magatartása megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

A Tesco Global Áruházak Zrt.-t a hatóság eltiltotta a jövőbeni jogsértéstől és 3 millió forint pénzbírságot is kiszabott; ezt hagyta most jóvá a Fővárosi Bíróság.

A közlemény szerint egy panaszos azért fordult a hatósághoz, mert számos, a Tesco által meghirdetett állással kapcsolatosan úgy vélte, a felvételi eljárás folyamán életkora miatt diszkriminálták.

A hatóság vizsgálatot folytatott le két éjszakai árufeltöltői állás esetében, és megállapította az ok-okozati összefüggést a panaszos életkora és álláspályázatainak elutasítása között.

A hatóság megállapította: a munkáltató az érintett állásokat a panaszosnál lényegesen fiatalabb személyekkel töltötte be, akik ráadásul kevesebb tapasztalattal rendelkeztek az adott munkakörben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik