Pénzügy

Féltik az állásukat a fiatalok

A fiatal munkavállalók csaknem fele tart attól, hogy a közeljövőben elveszíti az állását. Tízből hét pályakezdő nem tervezi, hogy a közeljövőben továbbképezze magát, és háromnegyedük nem akar új szakmát tanulni.

A 15-25 év alatti fiatalok kisebb része van csak állásban, szűk egynegyedük ismeri a munkaerőpiacot közelebbről. E korosztály java része, csaknem a kétharmada még tanul, egytizedük pedig munkanélküli.

A fiatal foglalkoztatottak nem teljesen nyugodtak, 47 százalékuk aggódik állása esetleges elveszítése miatt. Ezek a félelmek leginkább a szakképzettséget nem igénylő fizikai munkát végzők körében jelentkeznek: háromnegyed részük úgy véli, lehet, hogy hamarosan távoznia kell mostani munkahelyéről. Leginkább az érettségizett, diplomás szellemi munkakörben dolgozók bíznak abban, hogy megmarad az állásuk – derült ki a „Fiatal Felnőttek” (F&F) elnevezésű kutatássorozatban készült felmérésből, amelynek során az elmúlt 3 hónapban az Ipsos 600, 15-25 év közötti, a korosztályt reprezentáló fiatalt kérdezett meg személyesen.

Az állásban lévő fiataloknak csak a 18 százaléka gondolkodott azon, hogy más céghez menjen dolgozni. A munkájukat biztosnak tekintő fiatalok túlnyomó többsége (több mint 80 százaléka) jelenleg nem gondolkodik átképzésben, új szakma elsajátításában, szakmai továbbképzésben. Az viszont eléggé különös, hogy az állásuk elveszítésétől tartó fiatalok kétharmada sem tervezi.

Az inaktív fiatalok közül a tanulók meglehetősen pesszimisták elhelyezkedési esélyeiket illetően: 55 százalékuk szerint nehéz lesz állást találniuk az iskola befejezése után, egynegyedük viszont azt reméli, hogy könnyen munkához jut. A felsőfokú intézmények hallgatói sem nevezhetők optimistának, de a középiskolásokhoz képest valamivel reménykedőbbek. A diploma előtt lévők fele nehéz elhelyezkedésre számít. A kismamák félelmei még erősebbek, tízből heten úgy vélik, hogy – bár a törvény biztosítaná – mégis nehezen fogják majd visszavenni őket korábbi állásukba. Csak egytizedük bízik abban, hogy gond nélkül folytathatja a munkát a szülés előtti munkahelyén.

A fiatal munkanélküliek rövidtávon eléggé szkeptikusak: átlagosan 25 százalékos esélyt adnak arra, hogy a következő 2-3 hónapban viszonylag tartósnak ígérkező munkát fognak találni. Az állami, önkormányzati szférából kikerülők az átlagosnál nagyobb valószínűséget éreznek a munka világába történő visszakerülésre, ám az optimisták 34 százalékos aránya arra utal, hogy ők sem táplálnak túl nagy reményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik