Pénzügy

A képzett fiatalok mennek el

Egyre képzettebbek és egyre tudatosabban készülnek a külföldi munkavállalásra a magyarok – derült ki egy felmérésből. Az uniós országokban dolgozni szándékozók ma már elfogadják, hogy a sikeres elhelyezkedés alapfeltétele a szakképesítés és a nyelvtudás.

A külföldön állást keresők mintegy 70 százaléka 35 évnél fiatalabb, ám mellettük továbbra is jelen voltak az 50 évesnél idősebb generáció tagjai (10,6 százalék). Az iskolai végzettséget tekintve elmondható, hogy nagy számban jelentek meg diplomások, (45 százalék), de magas volt a különféle szakmával rendelkezők aránya is a válaszadók több mint negyede szakképzett volt – derült ki a 2011 tavaszán rendezett Fiatalok Európai Állásbörzéjén végzett kutatásból.

A börzére ellátogatók döntő többsége, 91,5 százalékuk beszélt valamilyen idegen nyelvet. A háromnegyedük angolul, ennél kissé kevesebben pedig németül tudtak. Mindkét nyelv esetében emelkedett a nyelvismeret átlagos szintje is. E két adatból úgy tűnik, ma már elfogadott az a tény, hogy a sikeres külföldi munkavállalás alapfeltétele a szakképesítés és a biztos nyelvtudás – elemezte a kérdőíveket a börzét szervező Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és a magyarországi EURES.

A börze résztvevőinek kétharmada még nem dolgozott külföldön, de 87 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen szeretnének valamely uniós országban munkát vállalni, átlagosan 1-3 évre. A legnépszerűbb célországok továbbra is az Egyesült Királyság, Ausztria és Németország, mindhárom országot a megkérdezettek megközelítően 40 százaléka említette.

A válaszolók közül a legtöbben – hasonlóan a korábbi évekhez – a szálloda- és vendéglátóipar területén (57,4 százalékuk), számítástechnikai, műszaki, természettudományi területen (24,7 százalékuk) valamint építőipari, bányászati (18,2 százalékuk) területen vállalnának külföldi munkát.

Az EURES Magyarország immár hatodik alkalommal rendezte meg nemzetközi állásbörzét 16 ország 25 kiállítójának részvételével. A rendezvényt ezúttal különleges programok is színesítették. A börze helyszíne mellett felállított sátorban tájékoztató előadásokkal és standokkal mutatkozott be a „Youth on the Move” – Mozgásban az ifjúság program. Az uniós kezdeményezés célja, hogy 2020-ig bővítsék az európai fiatalok tanulást célzó mobilitási lehetőségeit, valamint, hogy minél szélesebb körben tájékoztassák őket az elérhető külföldi ösztöndíj programokról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik