Pénzügy

Háromezer magyar ment Ausztriába

admin
admin

2011. 06. 16. 15:05

Magyarországról érkeztek a legtöbben Ausztriába az osztrák munkaerőpiac május elsejei teljes megnyitása után eltelt nagyjából egy hónapban.

A szociális minisztérium csütörtökön publikált első összegzése szerint 8700-an érkeztek Ausztriába munkavállalási céllal, ebből háromezren Magyarországról, kétezerötszázan Lengyelországból, ezerötszázan Szlovákiából, illetve néhány százan Szlovéniából és Csehországból. Az ágazati megoszlás egyelőre nem ismert, de hamarosan azt is közzéteszi az osztrák minisztérium.

Elmaradt tehát a sokak által félve várt nagy roham, amit Rudolf Hundstorfer egyebek mellett azzal kommentált, hogy a kedvező gazdasági helyzetnek köszönhetően a kelet-európaiak minden gond nélkül el tudtak helyezkedni Ausztriában. Különben is a kelet-európaiak mindössze két ezrelékét teszik ki a 3,4 millió osztrák foglalkoztatottnak, a térségből jelenleg mintegy 84 ezren vállalnak munkát Ausztriában.

Május elsejével az utolsó két “régi” uniós tagállam – Ausztria és Németország – is feloldotta átmeneti korlátozó intézkedéseit a 2004-ben csatlakozott tagállamok munkavállalói előtt, így a cseh, észt, lengyel, lett, litván, magyar, szlovák és szlovén munkavállalók már az Európai Unió teljes területén szabadon dolgozhatnak.

A 2007-ben csatlakozott Bulgária és Románia munkavállalóival szemben továbbra is átmeneti korlátozó intézkedéseket alkalmaz több tagállam.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.