Pénzügy

Kik a keresett munkások?

A magyar cégek közel negyede nagyon nehezen találja meg a megfelelő dolgozókat - áll egy friss felmérésben. A legtöbb munkaadó szerint a képzett, gyakorlattal rendelkező szakmunkások hiányoznak a munkaerőpiacról.

A szakmunkások iránt a legnagyobb a kereslet, a második helyre – a hazai tízes lista új tagjaként – a csoportvezetők kerültek. Őket az értékesítők, a karbantartók, a gépkezelők, a sofőrök, a szakácsok és – jelentősen lejjebb csúszva a listán – a mérnökök követik, majd két új belépő zárja a sort: a recepciósok és a technikusok – ismertette Szekeres Katalin, a Manpower Magyarország Kft. marketingügyekért felelős vezetője a cég éves piaci felmérését.

A posztok betöltésének nehézségéről beszámoló munkaadók közül a legtöbben a
szakmai készségek, a megfelelő értékrend, hozzáállás hiányát jelölte meg
problémaként, majd a személyes, kommunikációs képességek, a formális
képzettség és a személyes intelligencia hiánya következett. Százból
hatan abban látták a gondot, hogy a jelentkező a kínáltnál magasabb bért
kér.

Kiss Judit, a társaság ügyvezetője elmondta: a válaszolók 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a jelentkezők híján vannak a szükséges tapasztalatnak, ezért a pályakezdőknek akár kompromisszumok vállalásával is érdemes megszerezniük fél- vagy egyéves munkatapasztalatot. Ugyanakkor – tette hozzá – míg globálisan minden ötödik cég hajlott arra, hogy kapun belülről, továbbképzéssel válassza ki az üres állások betöltőit, addig Magyarországon csak minden huszadik társaság.

A 39 állam mintegy 40 ezer munkaadójának bevonásával, Magyarországon második alkalommal, körülbelül 700 vezető megkérdezésével végzett felmérés eredményei azt mutatják, hogy a hazai cégek 23 százaléka szerint kifejezetten nehézséget okoz bizonyos, számukra fontos állások betöltése, míg a világátlag 34 százalék.

A térség felmérésben részt vevő államai közül a megkérdezetteknek Romániában 53, Bulgáriában 42, Szlovéniában 29, Ausztriában 27, Csehországban 22, míg Lengyelországban alig 4 százaléka jelezte, hogy nehézségei vannak egyes munkahelyek betöltésével. A világ nagy gazdaságai közül az Japánban 80, Indiában 67, az USA-ban 52, Kínában 24 százalék volt ez a mutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik