Pénzügy

Családbarát munkahelyeket keresnek

Újra meghirdette az ezredforduló óta létező Családbarát Munkahely pályázatot Soltész Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEM) államtitkára.

A Családbarát Munkahelyre a kis-, közepes- és nagyvállalatok, valamint a költségvetési szervek is pályázhatnak, az elnyerhető támogatás 1-2,5 millió forint.

A kormány célja, hogy a munkaerőpiacot rugalmassá alakítsa. Ezzel elérhető, hogy az anyák rész-munkaidőben, vagy pedig távmunkában dolgozzanak – erről Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára beszélt a konferencián. Ma azonban még az is gond, hogy ha két ember dolgozik 4-4 órában egy 8 órás helyén, akkor vállalnia kell a munkaadónak a dupla adminisztráció költségét. A munkaerő rugalmassági rangsorban Magyarország a 84. helyen áll, Dánia a 10., Ausztria az 50. a rangsorban – tette hozzá az államtitkár.

Arra a kérdésre, hogy jó-e ha az anya teljes munkaidőben dolgozik, másfél évtizeddel ezelőtt a megkérdezettek 63 százaléka válaszolt igennel, napjainkra az igenek száma 35 százalékra olvadt – idézte a számokat Soltész Miklós.
Gláser Tamás, a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) alelnöke azt javasolta, hogy a családbarát címet elnyert cégek élvezzenek előnyt a közbeszerzéseken. A távmunkát pedig az is segíthetné, ha olcsó telefonvonalat és internetet kapnának azok, akik otthonról dolgoznak.

Az alelnök felvetette a családi cégek problémáját is: a húsz éve alakult minden száz ilyen társaságból mára csak 10-15 működik. Kürti Tamás, az így alakult Kürt Zrt. egyik mai vezetője üdvözölte az örökösödési adó eltörlését, mivel a családi cégek a nyereségük 80 százalékát visszaforgatják a termelésbe, így amúgy sem tudnának a gyerekek miből örökösödési adót fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik