Pénzügy

Lőttek az álláskeresési segélynek

Eltörlik az álláskeresési segélyt, s ezzel 27,2 milliárd forintot spórol meg a költségvetés jövőre. Ezzel az álláskeresőket hatékonyabb és intenzívebb keresésre ösztönzik – vélekedik a kormány.

2012-ben már nem lesz álláskeresési segély – derül ki a kormány angol nyelven nyilvánosság elé tárt konvergenciaprogramjából. Ez 27,2 milliárd forint megtakarítást jelent jövőre a kormányzat számításai szerint. A kormányzat ezzel egyúttal az álláskeresőket hatékonyabb és intenzívebb keresésre ösztönzi – legalábbis a kormány szerint.

Az álláskeresési segély a minimálbér 40 százaléka, idén 31200 forint. Az álláskeresési segély alapesetben annak jár, aki az álláskeresési támogatást legalább 6 hónapig igénybe vette, s már nem jogosult rá (ez utóbbi maximális időtartamát faragja le a kormány 3 hónapra). Az álláskeresési segély ezen kedvezményezettjeire utal a konvergenciaprogram szövege.

Álláskeresési segély a jelenlegi szabályok szerint adható még azoknak, akik eleve nem is jogosultak az álláskeresési támogatásra, de az álláskeresővé válását megelőző négy évben legalább 200 nap jogosító idővel rendelkezik. Továbbá jár még egy elég jól körülhatárolt csoportnak: azon álláskeresőknek, akinek maximum 5 éve hiányzik a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez a segély iránti kérelem benyújtásának időpontjában. További feltételek: legalább 140 napig részesült álláskeresési járadékban, és a járadék folyósítási idejének kimerítését követő három éven belül betölti a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, ráadásul rendelkezzen az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.

Elvileg – a konvergenciaprogram szövege alapján – az utóbbi két csoportnak megmaradhatna az álláskeresési segély. Ez persze a megtakarítani kívánt összeg (27,2 milliárd forint), és a kormány egyéb terveinek ismeretében nem túl valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik