Pénzügy

Jön a garantált jövedelem

A garantált jövedelem gondolatát is tartalmazza a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció, ami bár első pillantásra afféle „kommunista” gondolatnak tűnhet, valójában azonban a magyar segélyrendszer inkább neoliberális, mint szociáldemokrata ihletésű reformjáról van szó.

Bár korábban az LMP programjában szerepelt a garantált minimáljövedelem intézménye, mégis az Orbán-kormány Nemzeti Erőforrás Minisztériumának koncepciójában is rátalálhatunk.

Megírtuk akkor is, amikor az LMP állt elő a garantált jövedelem ötletével, hogy az távolról sem kommunista gondolat, segélyrendszer helyébe lépő minimumjövedelemnek a Nobel-díjas, szabadpiachívő, a neoliberális közgazdászok közé sorolt Milton Friedman is híve volt. Nem véletlenül, hiszen ha a minimumjövedelmet megfelelően alacsonyan állapítják meg, akkor az akár olcsóbb lehet, mint a segélyrendszert, s a hozzátartozó bürokráciát működtetni.

A Nemzeti Szociálpolitikai Koncepcióban (szerzők: Czibere Károly, Sziklai István, Mester Dániel, dr. Vörös Gyula, Sidlovics Ferenc, Skultéti József, Beszterczey András) két alkoncepció is található: az egyik nagyobb, a másik kisebb szerepet szánna a garantált jövedelem intézményének. (A friedmani koncepció eredeti radikalizmusának megfelelő koncepció – a minimumjövedelem (negatív jövedelemadó) bevezetésével a teljesen segélyrendszert megszüntette volna – nincs az anyagban.)

Az első alkoncepció szerint a minimumjövedelem 12 ezer forint lenne. Ez jövedelemvizsgálat után járhatna minden felnőtt magyar állampolgárnak, aki nem jogosult családi pótlékra. Az aktív korú munkanélküliek a munkanélküli járadék lejártát követően ehhez még kapnának körülbelül 15 ezer forintot, ha együttműködőek. Ez már 27 ezer forint. (Minthogy a bérpótló támogatás most 28500 forint, itt máris megfog az állam 1500 forintot – s ezt sem kell adni annak, a ki családi pótlékra jogosult.) Plusz 15 ezer forintot kaphatnak – ha jogosultak a minimumjövedelemre – a 60 év felettiek, nekik nincs együttműködési kötelezettségük Nem kell együttműködni a plusz összegért a fogyatékosoknak, a tartós egészségkárosodottaknak sem, akik akár 20 ezer forintot is kaphatnak havonta a 12 ezren felül – náluk a jövedelemvizsgálat is nagyvonalúbb.

Ezeken túl járhat még– elsődlegesen természetben nyújtva – támogatás gyermekre (kb. 7 ezer forint/ fő), lakhatásra (a legrászorultabb jövedelmi kategóriában az összege egy fő esetén körülbelül nettó 6 ezer forint havonta; 2 inaktív helyzetű felnőtt, 2 kiskorú gyerek esetén 16 000 forint is lehet), gyógyszerre és gyógyászati segédeszközre, közlekedésre, köztemetésre. Lehetséges lenne még – az önkormányzati egyedi döntése alapján – krízis segélyt adni.

A másik alkoncepció szerint a garantált minimumjövedelem nagyobb lenne, de együttműködési kötelezettség terhelné. Fogyasztási egység alapján számolnák ki (függene például attól, hány nagykorú, kiskorú van a háztartásban.). Egyfős, aktív korú, munkanélküli háztartás esetén 54 ezer forint garantált minimumjövedelem járna. A koncepció szerzői jelzik, elképzelhetőnek tartanak ennél kisebb összeget is.

Az első verzió szerinti – elsődlegesen természetben nyújtott – támogatások (gyermek, lakhatási), valamint a családi pótlék és a garantált jövedelem különbségét kapná meg a segélyezett. Ezen felül kaphatna még gyógyszer-, közlekedési-, temetési támogatást.

konkrét példák

A közzétett anyag konkrét példákat is tartalmaz.

1. VERZIÓ

A) egészségkárosodott apa, munkanélküli anya, 3 iskolás korú gyerek
◗ iskoláztatási támogatás (alias családi pótlék – a szerk.): 48 000 Ft
◗ garantált szociális minimum: 2×12 000 Ft
◗ aktív korú inaktívitás 15 000 Ft
◗ egészségkárosodott helyzet 15 000 Ft
◗ gyerekek után járó támogatás 3×7 000 Ft
◗ lakáskompenzáció 16 000 Ft
139 000 Ft3
+ (gyógyszer-, közlekedési tám.)

B) egyfős, aktív korú, munka nélküli háztartás
◗ garantált szociális minimum: 12 000 Ft
◗ Aktív korú inaktívitás 15 000 Ft
◗ lakáskompenzáció 6 000 Ft
34 000 Ft
+ (közlekedési támogatás)

2. VERZIÓ

A) A háztartás létszáma alapján a fogyasztási súlyok összege 3,4 (1
tag=1, 2 tag=0,9, 3. és minden további tag=0,5).
A család garantált minimumjövedelme 54 000 Ft×3,4 = 183 600 Ft.
A meglévő családi pótlék támogatás 48 000 Ft, a rokkantnyugdíjas anya 70 000 Ft, a három gyerek fejenkénti gyermekek után járó támogatása 3×7 000 Ft, a lakásfenntartási támogatás 16 000 Ft= 155 000 Ft – vagyis 28 600 Ft jár garantált minimumjövedelmeként, együttműködési kötelezettség mellett.

B) Egyfős, aktív korú, munka nélküli háztartás esetén 54 000 Ft garantált minimumjövedelem jár, együttműködési kötelezettség mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik