Pénzügy

Kinek nem kell félni a kirúgástól?

Akadnak szakmák és pozíciók, melyek képviselői jelentős és mérhető előnyökkel bírnak a piac más szereplőivel szemben. Az említett kiváltságok lehetnek anyagi, erkölcsi természetűek és persze presztízs jellegűek. Ezek közül talán ma a biztonság árfolyamát értékeljük a legtöbbre – véli a munkapszichológus. De ki van ma biztonságban a munkaerőpiacon?

A kulcspozíciók árfolyama stagnáló állapotot mutat azokkal a pozíciókkal szemben, ahol a munkavállaló személye nem nélkülözhetetlen – tette hozzá Horányi Lajos munkapszichológus. A biztonság illúziójáért magas árat kell fizetni azoknak, akik ragaszkodnak ahhoz az illogikus reményhez, hogy őket nem lehet csak úgy elbocsátani. Ám a munkahely megszűnhet, a foglalkoztató csődbe mehet, mely vis majorok ellen garanciát kérni képtelen igény – mondta Varga Kálmán a Profession.hu-nak, aki egy nagyvállalat gazdasági vezetőjeként joggal érezte magát biztonságban, ám egy váratlan pillanatban indoklás nélkül helyezték a munkaszerződését hatályon kívül.

Nem igaz, hogy a biztonságos pozíciók, munkák a nagyvállalatoknál találhatók. Az tehát tévhit, hogy a biztonság a megbízó potenciáljával, erejével és hatalmával van szoros kapcsolatban – hangsúlyozta Frich Gábor HR szakértő. Ezt az általános vélekedést korántsem támasztják alá a valóság tényei, hiszen a közelmúltban elsőként a nagyobb vállalatoknál volt tömeges elbocsátás.

Ilyen általános tévhit továbbá az is – folytatja a HR szakértő -, hogy a közalkalmazotti, köztisztviselői vagy kormánytisztviselői státusz minden veszély ellen megvéd. Az államtitkárok, miniszteri biztosok vagy a miniszterek körében például a fluktuáció nagyságrendekkel intenzívebb, mint bárhol másutt a munkaerőpiacon. A rendőrség, a tűzoltóság vagy a katonaság alkalmazottai viszont jelentősen nagyobb biztonságot élveznek, mint a többi szférában tevékenykedő munkavállalók. Ám ezekben az esetekben a munkaszerződés olyan követelményeket is tartalmaz, melyek a dolgozó életével vannak szoros kapcsolatban.

Igazán reális esélye egy munkavállaló biztonságérzetének akkor lehet – függetlenül a munkaadó méretétől és orientáltságától – ha sikerül magát bizalmi pozícióba juttatni – állítja Lefkovics Milán tréner. Persze, a vállalati csőd ellen ez sem védi meg a dolgozókat.

A teljes cikk a Profession.hu cikkei között olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik