Pénzügy

A fiatalokat sújtja a munkanélküliség

Tavaly nyár óta lassult a helyzet romlása az Európai Unió munkaerőpiacán. A nemzetközi gazdasági válság hatásai még mindig egyértelműen érzékelhetők, különösen a fiatalok, a bevándorlók és az alacsonyabban képzettek körében - állapította meg az Európai Bizottság szerdán kiadott negyedéves foglalkoztatási figyelőjében.

Ez év elején egészen kis mértékben csökkent a munkanélküliségi ráta uniós átlagban, de az ifjabb korosztályban (15-24 év) még mindig nagyon magas, 20,6 százalék volt az állástalanok aránya.

A foglalkoztatás tavaly tavasz óta javult ugyan, de ez továbbra is főleg a részmunkaidős és ideiglenes állásoknak köszönhető – áll a jelentésben, amely emlékeztetett arra, hogy maga a gazdasági növekedés is törékeny maradt az uniós országokban.

A jelentés szerint még mindig nyilvánvaló a nemzetközi válság szociális hatása is. Az átlagemberek szociális szempontból nem éreztek érdemi javulást tavaly az egy évvel korábbi helyzethez képest.

Külön foglalkozott a jelentés ezúttal is több EU-tagország foglalkoztatási helyzetével. Magyarország esetében megállapította, hogy a közeljövőben a munkaerőpiacon nem várható gyors élénkülés, miután még januárban is nőtt a munkanélküliség, különösen a fiatalok körében. A jelentés arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a kormány nemrégiben bejelentett reformcsomagjának középpontjában a foglalkoztatási helyzet javítása áll.

A bizottság megerősítette, hogy Magyarországon idén – 11 százalék körül – stabilizálódhat a munkanélküliségi ráta, jövőre viszont 10,3 százalékra csökkenhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik