Pénzügy

Csúszik a bértárgyalás a Picknél

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) Pick Szeged Zrt.-nél működő alapszervezetei a szakszervezet országos elnökségéhez fordultak, miután a társaság vezetése mostanáig nem tett konkrét javaslatot a 2011. évi bérfejlesztésre és május végére kívánja halasztani a bértárgyalásokat.

A HDSZ szerdai közleménye szerint a cégvezetés azt kezdeményezte, hogy az éves bérfejlesztést, amely az elmúlt években kialakult gyakorlat szerint április elsejével esedékes, az idén tolják el július elsejére.

“A menedzsment időhúzása hátrányosan érinti a legnagyobb hazai húsfeldolgozó cégcsoport munkavállalóit. Különös tekintettel arra, hogy a húsipari szakágazatban több helyen, így a Pick Zrt.-nél is a bruttó, valamint a nettó bérpozíció 2010-ben tovább romlott. A társaságnál a 2010. évi bruttó bérnövekedés még az inflációt sem érte el” – írta a HDSZ.

A szakszervezet tisztában van azzal a ténnyel, hogy a szakma nehéz helyzetével nincs egyedül Magyarországon, hogy egyes munkahelyeken semmilyen bérfejlesztés sem valósul meg éveken keresztül. A munkavállalók azt is tudják, hogy a szakágazat eredményes működését 20 éve számtalan megoldatlan gazdasági kérdés nehezíti. Így többek között a fekete forgalmazás magas aránya, a szerkezet-átalakító beruházások elmaradása, a kereskedelmi láncok árpolitikája és az import termékek növekvő versenye.

Mindemellett az adóváltozások hatását és az inflációt kompenzáló szerény bérfejlesztés – valójában bérrendezés – elmaradása nem tudja ellensúlyozni a lényegesen nagyobb versenyképességi problémákat. Ezen okok miatt az érintettek nem tudják elfogadni a bértárgyalás, a bérfejlesztés elodázását. Érthetetlennek tartják, hogy egy magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező gazdasági társaságnál nem érvényesülnek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, a kormány részvételével megkötött bérfejlesztési ajánlások – olvasható a közleményben.

A Pick Zrt.-nél működő HDSZ alapszervezetek a kialakult helyzet megoldására akciótervet fogadtak el, és amennyiben a konfliktust tárgyalásos úton nem sikerül megoldani, kérik a szakszervezet országos sztrájkbizottságát a korábban bejelentett sztrájkkészültség fenntartására.

A HDSZ elnöksége minden rendelkezésre álló anyagi és erkölcsi támogatást megad a Pick munkavállalóinak az idei bérmegállapodás eléréséhez, szükség esetén kész az Országgyűlés Bér- és adó monitoring bizottságának támogatását és közreműködését kérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik