Pénzügy

Nőtt a nettó átlagkereset

A családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 3,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte a KSH. A reálkereset változását azonban nem közlik, ugyanis a családi adókedvezmény "nem kompatibilis" a hivatal jelenleg használt módszertanával.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók létszáma az idén januárban átlagosan 2 millió 621 ezer fő volt. – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A vállalkozásoknál 2011. januárban 1 millió 829 ezren dolgoztak, 2,7 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A költségvetési szférában dolgozók létszáma 5,4 százalékkal lett kevesebb (695 ezer fő), amit a KSH az átalakuló közfoglalkoztatási rendszer kezdeti létszámcsökkentő hatásának tulajdonít. A közfoglalkoztatás nélküli 682 ezer fős létszám csaknem megegyezik a 2010. január havi adattal. A jóval kisebb súlyú nonprofit szférában az alkalmazottak létszáma 97 ezer fő volt. Összességében a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszáma gyakorlatilag ugyanannyi volt, mint 2010. januárban.

Pénzügyi területen 477 500 volt az átlag

Januárban a bruttó átlagkeresetek 1,6, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek pedig 3,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 210 200 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 213 800, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 204 600 forint volt. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 1,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az átlagos nettó kereset 139 600 (ezen belül a fizikai dolgozóké 97 400, a szellemi foglalkozásúaké 181 800) forint volt, átlagosan 3,3 százalékkal magasabb az előző évinél.

Az átlagkeresetek a versenyszférában 8,4 százalékkal nőttek, a költségvetés területén – a 2010. évi eseti keresetkiegészítés első részletének januári kifizetése miatt – 12,5 százalékkal elmaradtak 2010 azonos időszakához képest.

A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt (477 500 forint), ezt az információ és kommunikáció (397 600 forint), valamint a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás követte (333 500 forint). A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (124 800 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (139 100 forint) ágakban dolgozók kerestek.

A közszolgák harmada kapott bérkompenzációt

A költségvetési szférában foglalkoztatottak egy része az adó- és járulékváltozások ellentételezésére a keresetbe nem tartozó kompenzációt kapott 2011 januárjában. A teljes munkaidősök körülbelül 36 százaléka átlagosan mintegy 5500 forint juttatást kapott ezen a címen, amely a szféra bruttó keresetének 2,7 százalékát jelentette.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek az év első hónapjában átlagosan 4,3 százalékkal, ebből a versenyszférában dolgozóké 4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. A költségvetési szférában dolgozók közfoglalkoztatottak nélkül számított alapilletménye az úgynevezett illetményautomatizmusnak köszönhetően 1,4 százalékkal emelkedett ugyanezen időszak alatt.

Nem tökéletes a módszertan?

A KSH nem közöl havi reálkereseti adatokat a gyorstájékoztatóban, mert a nettó átlagkeresetek nem veszik figyelembe a családi adókedvezményt, s ezért az így számított adatok nem tükröznék a reálpozíciókat.

A hivatal ugyanakkor külső szakértők bevonásával módszertani fejlesztésbe kezdett, s a sikeres tesztet követően negyedévente közöl majd a családi adókedvezmény hatását is figyelembe vevő reálkereseti adatokat – adta hírül a távirati iroda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik