Pénzügy

Csúcsokat dönt az ír munkanélküliség

Tizenhét év óta először emelkedett a munkanélküliség 14 százalék fölé Írországban a tavalyi utolsó három hónap átlagában az ír statisztikai hivatal szerdán publikált adatai szerint.

A 4,6 millió lakosú szigetországban október-december között 14,7 százalék volt a munkanélküliség a szezonális tényezőket figyelembe véve, míg az előző hónapban 13,7 százalék. Amikor Írországot még kelta tigrisként emlegették, a munkaképes korú lakosság mindössze négy százaléknak nem volt állása, majd az ingatlanpiac buborék kipukkanása után egy csapásra megháromszorozódott az állástalanok száma.

Elemzők rámutattak: elsősorban a karácsony előtt beköszöntött kemény tél okolható a vártnál rosszabb foglalkoztatási helyzetért, de azt is hozzáteszik, hogy a év további részében még több munkanélküli lehet az országban.

Írország államháztartásának konszolidálására és a bankszektor megmentésére összesen 85 milliárd euró összegű hitelcsomagot hagyott jóvá tavaly a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió.

A február 25-i parlamenti választásokon győztes párt, a jobbközép Fine Gael vezetője, a miniszterelnökké kinevezett Enda Kenny kijelentette: az új kormány első feladata a pénzügyi mentőcsomag – Dublin szerint méltánytalan – feltételeinek újratárgyalása lesz. Követelni fogják az átlagban 5,8 százalékos, büntető jellegűnek tekintett hitelkamat csökkentését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik