Pénzügy

A magyarok a legelégedettebbek a régióban

A régió munkavállalói közül a magyarok a legelégedettebbek a jelenlegi munkahelyükkel - állapította meg Grafton Recruitment legfrissebb felmérésében.

A Grafton Recruitment több mint hatezer megkérdezett magyar, szlovák, cseh, lengyel, román és litván válasza alapján állította össze jelentését a dolgozók munkahelyi környezetéről, a dolgozói elégedettségről.

A kutatás szerint a legmagasabb, 60 százalékos arányban a magyarok válaszolták, hogy elégedettek a munkájukkal, de jelezték: nyitva tartják a szemünket, hátha adódik egy szakmailag vagy anyagilag jobb lehetőség. A csehek és a szlovákok várják leginkább, hogy egy kedvezőbb ajánlat birtokában búcsút inthessenek jelenlegi munkáltatójuknak.

Fehér Tamás, a Grafton Recruitment magyarországi ügyvezetője a felmérésről kiadott közleményben rámutat arra is, hogy a régióban messze a magyarok a legrugalmatlanabb munkakeresők, és inkább beletörődnek pillanatnyi helyzetükbe. Ezt erősíti, hogy a magyarok kétharmada még mindig kifejezetten aggódik a válság miatt, és elenyésző azok száma, akik arra számítanak, hogy már idén javul munkaerő piaci helyzetük.

A magyarok rugalmatlansága a munkavállalás területén számos dologban tetten érhető. A hazai válaszadók több mint fele elutasítja azt a lehetőséget, hogy határozott idejű munkaszerződést fogadjon el. Ezzel szemben a szlovákok és csehek több mint 75 százaléka hajlandó lenne erre a kompromisszumra egy jobb állás érdekében. Hasonló a helyzet a részmunkaidővel: míg a magyarok 50 százalékának meg sem fordul a fejében, hogy elfogadjon egy ilyen lehetőséget, a lengyelek és románok több mint 80 százaléka vállalná azt.

Felmérés szerint a magyar válaszadók több mint harmadának emelkedett a fizetése az elmúlt év során, és csak 21 százalékuk állította, hogy kevesebbet visz haza. A helyzet csak a lengyeleknél jobb, az összes többi országban kedvezőtlenebbül alakultak a bérek.

A Grafton Recruitment 1982-ben kezdte munkaerő-közvetítő tevékenységét Írországban. Mára a cégcsoport leányvállalataival 16 országban, 70 irodával van jelen. Magyarországon 1996-óta működik, és a kiközvetített jelöltek száma alapján a szektor egyik piacvezetőjeként definiálja magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik