Pénzügy

Orbánék béremelése – bejön a papírforma

Nem arról van szó, hogy kötelezővé tennék a bérajánlást, inkább arról, hogy a kormány demonstrálja: mindent megtesz, hogy „senki ne járjon rosszabbul” – derült ki csütörtökön.

Csütörtökön zárt ajtók mögött egyeztetett a munkaadói oldal a kormánnyal. Az egyeztetésen a felek kinyilvánították, hogy tiszteletben tartják a decemberben aláírt bérajánlást, beleértve azt is, hogy ajánlásról van szó, amelynek jogi kötőereje nincs – tudta meg az fn.hu Dávid Ferenctől, a VOSZ főtitkárától. A munkaadói oldal megerősítette: szeretné teljesíteni a bérajánlásban foglalt emelést az üzleti szférában, ez minden évben teljesülni is szokott. A felek abban is egyetértettek, hogy a munka világával kapcsolatos kérdések továbbra is az országos érdekegyeztetés résztvevőire tartoznak, a munkaadókra, a munkavállalókra és a kormányra – tette hozzá.

Dávid szavai alátámasztják, amit Vadász György, az Iparszövetség ügyvezető társelnöke mondott korábban a lapunknak. Az érdekvédő akkor úgy vélte: a kormány az országos érdekegyeztetésben a munkaadói és a munkavállalói szervezetektől kéri majd, hogy próbálja elérni az egyes munkaadóknál, hogy a bérajánlásnak megfelelően emeljék meg a béreket. Azonban ez nehezen fog menni, hiszen nem szankcionálható, ha a munkaadó nem a bérajánlásnak megfelelő mértékben emel bért – fűzte hozzá. Az érdekvédő csak annyit tévedett, hogy a kormány csak az egyik oldallal, a munkaadókkal egyeztetett.

Vadász György csütörtökön azt hangsúlyozta lapunknak: a kormány is egyetért azzal, hogy a béremelések kérdése csak az országos érdekegyeztetés szereplőire tartozik. Hozzátette: az bérajánlások – átlagosan – minden évben teljesültek 18 éve a versenyszférában, de a magánmunkáltatók – az állami szférától eltérően – nem januártól januárig történő bérgazdálkodást folytatnak. Így februárban még nem ítélhető meg a bérajánlásban foglaltak teljesülése.

Korábbi cikkünkben azt latolgattuk, hasonló komolytalankodás következik-e, mint amit a Gyurcsány-kormány művelt az áfa csökkentésekor, amikor megpróbálta a vállalkozásokat rávenni arra, hogy az adócsökkenés megjelenjen az árakban, vagy a kormány keményen beavatkozik a munkapiac működésébe. Az első lehetőség tűnt akkor valószínűnek – úgy tűnik, bejön a papírforma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik