Pénzügy

A kiszolgáltatottság ellen tenni kell

A válság egyik nagy előnye, hogy az emberek aktívan tenni kezdtek önmagukért – mondja Dr. Piczkó Katalin, aki nemrég vágott bele legújabb vállalkozásába, és indította el a Tolerance Coach Akadémiát. A pszichiáter-tréner szerint a tudás gyarapítás csökkentheti a kiszolgáltatottságot. Interjú.

Miért éppen most? És miért éppen coach képzést?

Ennek több oka is van. Végzettségemet és előéletemet tekintve orvos-pszichiáter vagyok, de 1998-ban váltottam, oktatással és tanácsadással kezdtem el foglalkozni és beindítottam a Tolerance-Training-et, mely ma az ország egyik vezető tréning és coaching cégévé nőtte ki magát. Főleg közép- és felsővezetői képzéseket tartunk, megrendelői igények alapján, a saját metodikánkra építve.

A kiszolgáltatottság ellen tenni kell 1

A tavalyi év érdekes fordulatot hozott: egy nagyszabású projektet fejeztünk be egy multinacionális cégnél, ahol kb. 60 középvezetőt képeztünk ki új coaching technikákra. Ezek a vezetők értékesítőket irányítottak és számunkra is meglepő módon a képzés hatására 20-25 %-kal nőtt meg az újfajta vezetői hozzáállást követően az értékesítési eredmény.

A másik kiváltó ok az volt, hogy gyakran jött oda hozzám tréningek végén egy-egy résztvevő, és elmondta, mennyire élvezte a tréninget, és tulajdonképpen régóta foglalkoztatja őt a váltás gondolata, szívesen foglalkozna emberekkel, hozzám hasonló módon. Ugyanez még gyakrabban előfordult, amikor coachingot tartottam különböző cégeknél.

Mindezek mentén egyre erősödött bennem a gondolat, hogy talán itt az idő megint lépni egyet, és a tréning tevékenységünk mellett egy nyílt coach képzést is beindítani.

Nem tart attól, hogy a válság megtépázta az emberek vállalkozó kedvét?

Ettől szerintem mindenki tart, aki üzleti tevékenységet folytat, de ugyanakkor a válság azt is kihozta az emberekből, hogy aktívan tenni kezdtek önmagukért, a jövőjükért, a tudásuk gyarapításáért, hiszen tudják, hogy e nélkül még kiszolgáltatottabbá válnának a gyorsan változó körülményeknek.

A leépítésekre gondol?

Arra is, meg másra is: ma már nem elegendő pozícióban lenni ahhoz, hogy valaki fenntarthassa a vezetői szerepét. Folytonosan tovább kell képeznie magát és más típusú vezetői stílusokat is meg kell tanulnia ahhoz, hogy elfogadják a kollégái vagy épp üzleti partnerei.

Mitől ’más’ vezetői módszer a coaching?

A coaching egy viszonylag új keletű, ugyanakkor hihetetlen gyorsasággal terjedő fejlesztési eszköz, mely nem a tréning, a mentorálás vagy a tanácsadás egy újabb válfaja, hanem sokkal inkább ezek határterülete. Én is azt vallom, hogy a jó coach nem más, mint egy intuitív és ugyanakkor rendkívül felkészült facilitátor, aki nem tesz mást, mint segíti ügyfeleit feltárni a saját magukban rejlő képességeket, tudást és tapasztalatot ahhoz, hogy ezeket felhasználhassák céljaik eléréséhez.

Mire épül a Tolerance Coach Akadémia tananyaga?

Kizárólagos megállapodást kötöttünk Mick Cope nemzetközi hírű coach mesterrel, hogy felhasználhassuk az ő ’7C’ modelljét, emellett saját módszertanunkat is beépítettük a programba: az elmélet mellett rengeteg gyakorlást tervezünk, tehát azt szeretnénk, ha rögtön némi rutint is szereznének hallgatóink a képzés során.

Akkor más csak annyit áruljon el, hogyan épül fel a képzés?

Három szintű a képzési rendszerünk: februárban kezdődő Alapképzésünk 3 hónapos, májustól induló Haladó képzésünk pedig 2 hónapos, mindkettő heti 1 teljes napot vesz igénybe. Emellett folyamatosan indulnak Mester-moduljaink is, az érdeklődés függvényében. Mivel a képzés nem vizsgával zárul, így minden hallgató, aki részt vett a teljes képzésen, képhez kapja a Mick Cope aláírásával ellátott Tolerance Coach Akadémia oklevelét, mely igazolja, hogy hallgatónk sikerrel elvégezte a programot.

Gratulálok és sok sikert kívánok

(fizetett hirdetés)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik