Pénzügy

Megakadtak a bértárgyalások a Volánnál

A dél-dunántúli autóbusz-közlekedési szakszervezeteket tömörítő Autóbusz-Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKKSZ) szerint zátonyra futottak a központi bértárgyalások a munkaadóval, a Volán-társaságokat tömörítő Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetségével (KKVSZ).

Dobi István, az AKKSZ elnöke elmondta, hogy a munkáltató nem veszi komolyan az alágazati és a helyi kollektív szerződésekben vállalt kötelezettségét, amely szerint november 15-ig át kellett volna adnia a következő év bérfejlesztési ajánlatát.

A mintegy ezer munkavállalót képviselő szakszervezeti szövetség – amely részt vesz a központi bértárgyaláson – elnöke kiemelte, hogy a munkáltató időhúzó magatartásával megismétlődhet az a helyzet, hogy a társaságok üzleti terveikben olyan mértékű bérfejlesztést szerepeltetnek, amelyet nem a két fél megállapodása alapján jött létre.

Dobi István elmondta, hogy a szakszervet a tárgyalások során szeretne megállapodni a reálkeresetek megőrzéséről, a szövetség kibővített elnökségi ülésen kedden értékeli a kialakult helyzetet, és alakítja ki álláspontját. Dénes András, a KKVSZ főtitkára közölte, hogy a munkáltató a tárgyalásokat folytatja a megállapodás érdekében, a bérfejlesztésre vonatkozó munkaadói ajánlat kialakítása pedig folyamatban van – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik