Pénzügy

A pénz irányítja a vezetőket

A vezetők döntéseit jelenleg legnagyobb mértékben az általuk irányított szervezet pénzügyi helyzete határozza meg. Döntéshozatalukat jelentősen befolyásolja a bizonytalanság, az ország gazdasági instabilitása, valamint a szabályozórendszer változásai, így többségük nehezen tudja tervezni cége jövőjét - áll egy friss kutatásban.

A vezetőknek csupán 6 százaléka válaszolta azt, hogy jelenlegi vezetői döntéseit befolyásolja a politika, több mint felük azt gondolja, valós veszély, hogy a politika az üzleti életet is egyre inkább áthatja – derült ki a DEVISE Hungary és az RSM DTM Hungary hazai és expat vezetők körében lebonyolított kutatásából.

A magyarországi vezetők döntéseit jelenleg legnagyobb mértékben az általuk irányított szervezet pénzügyi helyzete határozza meg. Ugyanakkor a döntéshozatalukat jelentősen befolyásolja a bizonytalanság. Az ország gazdasági instabilitása, valamint a szabályrendszer változásai miatt a legtöbben nehezen tudják megtervezni a cég jövőjét. Épp emiatt továbbra is kiemelt problémát jelent számukra mind az általuk irányított szervezet, mind pedig saját személyes hatékonyságuk, vezetői alkalmasságuk erősítése – összegezte Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója a Hogyan dönt a döntéshozó? című felmérés eredményeit.

Létszámleépítések is jöhetnek

„A rendhagyó felmérés eredményei alapján a hazai döntéshozók alapvetően optimista beállítottságúak, ennek ellenére a vezetők fele határozottan valós veszélyként értékeli továbbra is a W alakú recesszió esélyét, s ezzel szoros összefüggésben még mindig sokuk tart tőle, hogy létszámleépítést kell végrehajtania. A kutatás főbb adatai január 25-én, a Döntéshozók Fóruma konferencián látnak majd napvilágot, melyen elismert gazdasági és közéleti szereplők reflektálnak majd az eredményekre, illetve osztják meg tapasztalataikat a vezetői döntéshozatalról” – jelentette be Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary elnök-vezérigazgatója.

Oszkó Péter előadásában szót ejt arról, miként éli meg, hogy véleményvezérnek titulálják. Andy Vajna feltárja, hogy a vezetői és tulajdonosi szerepei miként hatnak döntéshozatalára. Kiderül, hogy a számos vállalatvezetőt tömörítő Amcham, a Brit Kereskedelmi Kamara, a Joint Venture Szövetség, a Menedzserszövetség prominensei mit gondolnak arról, hogy a felmérésben résztvevők kifejezetten demokratikus vezetői stílusúnak vallják magukat, akik kikérik munkatársaik véleményét a döntésük előtt.

A vezetők kilógnak a sorból?

Annak ellenére, hogy a hazai közéletet és a társadalmat az elmúlt években és jelenleg is az állandó rivalizálás, a semmiben sem egyetértés fémjelzi, a kutatás átlagosan 12 évnyi vezető tapasztalattal rendelkező résztvevőit határozottan az együttműködési hajlam, s nem pedig a versengés jellemzi.

A mintegy 55 százalékban cégtulajdonosokat vagy felső vezetőket, illetve 45 százalékban középvezetőket tömörítő válaszadói kör 85 százaléka egyértelműen demokratikus stílusú vezetőnek vallja magát, aki nagymértékben támaszkodik döntései során munkatársaira vagy mások véleményére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik