Pénzügy

Jövőre megszűnhet a korengedményes nyugdíj

Csaknem 20 ezer aláírást gyűjtött a VDSZ a korengedményes nyugdíj rendszerének véglegessé tételéért. Az akció nem volt sikeres: a kormány 2011 végéig ugyan meghosszabbította a 2010-es feltételeket, ám most úgy tűnik, egy év múlva már nem lesz lehetősége a munkavállalóknak előrehozott nyugdíjba menni.

A 2010. évi feltételek maradnak 2011. december 31-ig a korengedményes nyugdíj esetében. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) és más szakszervezetek mintegy 20 ezer aláírást juttattak el Orbán Viktor miniszterelnöknek, a céljuk ezzel az volt, hogy a korábbi rendszer megmaradjon. A kormányzat ugyanis nem kívánta meghagyni a munkáltatók által is támogatott korengedményt.

A VDSZ felhívására tizenhat érdekvédelmi szervezet – a közelmúltban alakult Állandó Ágazati Szakszervezeti Fórum (ÁÁSZF) tagjai – együtt követelték a korengedmény véglegesítését. A szakszervezetek megelégelték, hogy minden évben harcolni kell a korengedményes nyugdíj meghosszabbításért.

Bár a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) december végi ülésén újabb egy évvel meghosszabbította korengedményes nyugdíjat, az érdekképviselők ezt bizonytalannak tartják, ezért a véglegesítést és az ehhez szükséges jogszabályi háttér kidolgozását kezdeményezik. Az akció szervezője, Székely Tamás, a VDSZ elnöke szerint azért merülhet fel minden évben a kedvezmény megszüntetése, mert maguk a döntéshozók sincsenek tisztában a működtetés lényegével, s azzal, hogy ez a lehetőség az államnak egy fillérjébe sem kerül.

A VDSZ részt venne a jogszabályi háttér kidolgozásában, ezért a témában folyamatos egyeztetést szorgalmaznak a kormány illetékeseivel. A szakszervezeti szövetség elképzelése szerint a korengedményes nyugdíj elnevezését is meg kellene változtatni: ne utaljon a nyugdíjra, és az alkalmazása a mindenkori öregségi nyugdíj előtt öt évre lehessen igénybe venni a születési évtől függetlenül, de a munkaviszonytól függően.

Évente 10 ezer embert ment meg

Székely Tamás érthetetlennek tartja a megújítás körüli állandó bizonytalanságot, hiszen – mint mondta – a korengedmény a költségvetéstől független foglalkoztatáspolitikai kérdés. A lényege az, hogy a munkaadók előre, egy összegben befizetik azoknak a nyugdíjhoz közeledő dolgozóknak a járadékát, akiket létszámleépítés vagy egyéb ok miatt kénytelenek elküldeni. A lehetőséggel évente csaknem 10 ezer ember menekülhet meg a munkanélküliségtől, ezért érthetetlen a megtartása körüli évek óta tartó huzavona – jelentette ki Székely a Szakszervezetek.hu-nak.

A korengedményes nyugdíj megállapítását és a folyósítását a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodás alapozza meg. Ám több feltételnek teljesülnie kell: legalább 37 éves szolgálati idővel kell rendelkeznie annak, aki korengedményes nyugdíjba szeretne menni, emellett be kell töltenie a törvényben meghatározott életkort, valamint a munkaviszonyt (vagy más, például közszolgálati jogviszonyt) a nyugdíjba vonulás időpontjáig megszüntetik.

Tehát idén is lesz mód megállapodás megkötésére, de csak oly módon, hogy a nyugdíj megállapítása is megtörténik 2011-ben, és a folyósítás első napja is erre az évre esik. A férfiak csak a csökkentett előrehozott öregségi nyugdíj szabályai szerint mehetnek korengedményes nyugdíjba, a nyugdíjuk maximum 8,4 százalékkal lehet kevesebb, mint az öregségi nyugellátás.

Korengedményesen az mehet nyugdíjba, aki a munkáltatójával meg tud állapodni, és a munkaadó a nyugdíját az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság időpontjáig megfizeti. Ez a munkavállalónak azért jó, mert elbocsátás helyett nyugdíjat kap, a munkáltatónak pedig azért, mert a dolgozó szerződése így határozott idejűvé válik, tehát végkielégítést nem kell adnia neki, azt például használhatja a nyugdíj fedezetére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik