Pénzügy

A hallgatók fele továbbtanulna

Minden második hallgató továbbtanulna az alapképzés elvégzése után, sokan akár külföldön is. Tízből heten a tanult szakterületükön helyezkednének el. A hallgatók kétharmada már a diploma megszerzése előtt, de legkésőbb 3 hónapon belül állást talált – áll az egyik főiskola felmérésében.

A hallgatók mintegy 60 százaléka valószínűsíti, hogy az elkövetkezendő években újabb felsőfokú tanulmányokba kezd, miközben csupán 5 százalékuk zárta ezt ki teljesen – olvashatjuk a Budapesti Gazdasági Főiskola a Diplomás Pályakövetési Rendszer keretében végzett kutatásában, amelyben 2083 jelenlegi és korábbi hallgatójuk vett részt.

A tanulmányaikat folytatni szándékozó hallgatók csaknem háromnegyede (71 százalék) a tervei szerint mesterképzésre jelentkezik, a PhD-képzés későbbi elvégzésének lehetőségét a válaszadók 6 százaléka említette. A 2007-ben és 2009-ben végzett BGF-es hallgatók közül minden második a mesterképzést, egyharmaduk a vállalati szervezett képzéseket, míg 29 százalékuk a szakirányú továbbképzéseket említette.

A főiskola egykori hallgatói elsősorban adótanácsadói, mérlegképes könyvelői, pénzügyi, illetve könyvvizsgálói területen mélyítenék el ismereteiket. A válaszadók több mint negyede, főként a nappali tagozatosok külföldön is tanulnának. Ez az arány a Külkereskedelmi Kar nemzetközi gazdálkodás szakán és a Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Kar turizmus-vendéglátás szakán a legmagasabb.

A tanult szakterületen helyezkednének el

A jelenlegi hallgatók közül tízből hét válaszadó a diploma megszerzése után azon a területen szeretne elhelyezkedni, amelyen jelenleg is tanul, és csupán 5 százalék nyilatkozta azt, hogy ettől teljesen eltérő munkát vállalna. Ez utóbbiak leginkább szakmai érdeklődésük megváltozásával indokolták a döntésüket, és csak másodsorban kerültek elő egzisztenciális, illetve karrierszempontok.

A BGF hallgatóinak közel harmada multinacionális cégnél helyezkedne el, de 12 százalékuk azt tervezi, hogy saját vállalkozást indít. A közszférában 8, állami vállalatnál pedig 4 százalékuk dolgozna szívesen. A nonprofit szektort és a kisvállalkozásokat viszont igen kevesen választanák. A válaszadók nagyjából 30 százaléka végzett már a tanulmányaihoz kapcsolódó munkát állandó jelleggel, és hasonló az arányuk azoknak a hallgatóknak, akik alkalmi jelleggel dolgoztak ilyen területen.

A legtöbb hallgató alkalmazottként dolgozik

A már végzett hallgatók közül minden második már az államvizsga előtt dolgozott állandó munkahelyen, további 30 százalékuk pedig a végzés után 3 hónapon belül el tudott helyezkedni. A megkérdezettek kétharmada nyilatkozta azt, hogy előnyt jelentett számára, hogy a hol végzett.

A korábbi hallgatók több mint 80 százaléka teljes munkaidőben, alkalmazottként dolgozik, kiemelkedő többségük magáncégnél. Állami vagy önkormányzati vállalatnál a végzettek 12, nonprofit szervezetnél a 2 százaléka helyezkedett el. Saját vállalkozást az 1 százalékuk indított. A volt hallgatók közel fele nagyvállalatnál vagy az állami szférában (49 százalék), a többiek kis és közepes vállalkozásoknál helyezkedtek el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik