Pénzügy

Mégis korlátozzák a sztrájkjogot

Már megtalálható a parlament honlapján az a módosító javaslat, ami a sztrájk megtartását a még elégséges szolgáltatásról történő megállapodáshoz kötné. A javaslat egyik aláírója szerint ez nem korlátozná a sztrájkjogot, Gaskó István szerint viszont a bíróságok nem alkalmasak a nekik szánt szerepre. A Fidesz 2008-ban még nem nyúlt volna hozzá a sztrájkjoghoz, azóta viszont kormányra kerültek.

„Annál a munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez (…), csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja” – olvasható a két fideszes honatya által pénteken beterjesztett törvénymódosító javaslatban.

Ha a felek nem tudnak megállapodni, bíróság dönt az elégséges szolgáltatás mértékéről. A javaslat elfogadásával részben valóra válnának a szakszervezetek félelmei, amelyeket egy birtokukba került jogszabálytervezet kapcsán fogalmaztak meg.

A nyilvánosságra került tervezethez képest különbség, hogy a módosító csak a sztrájkot érinti (a munkaidő-kedvezményt és tagdíjlevonást nem), másrészt határidőhöz (5 nap) köti a munkaügyi bíróság döntését. A fellebbezésre, és a másodfokú bíróság döntésére ugyancsak 5-5 nap állna rendelkezésre, összesen tehát legfeljebb 15 napig húzódhatna egy ilyen típusú jogvita – ha a bíróságok betartják a határidőket.

Kontur Pál fideszes képviselő, a javaslat egyik aláírója 2008-ban azt nyilatkozta: a sztrájkjog alkotmányos alapjog, más szempontból pedig szabadságjog is, egy demokráciában ehhez a joghoz hozzányúlni nem lehet. (2008 februárjában ugyanis az akkori kormány akarta módosítani a sztrájktörvényt a „gördülő” vasutassztrájkok miatt).

Kontur Pál az fn.hu-nak pénteken azt mondta: az általa is beterjesztett javaslat nem korlátozná a sztrájkjogot, hanem tiszta helyzetet teremtene a munkaadóknak is, a munkavállalóknak is. A megszabott határidő miatt – ha nem sikerülne a munkaadóknak és munkavállalóknak megállapodni az elégséges szolgáltatásokban – nem kerülhetne sor „se vége, se hossza” eljárásokra. Az új szabályozás további előnyeként említette, hogy nem lehetne összeveszíteni a sztrájkolókat és a szolgáltatást igénybevevőket. A bíróságok még valóban nem találkoztak ilyen típusú ügyekkel, de mindenkinek kell időnként új dolgokat megtanulni, és azokban helyt állni – tette hozzá az fn.hu kérdésére.

Gaskó István, a Liga szakszervezetek elnöke viszont lapunknak azt mondta: a bíróságok nem alkalmasak, nincsenek felkészülve arra, hogy megmondják, mennyi az elégséges szolgáltatás, mivel ez nem jogi, hanem szakmai kérdés. A javaslat azon része pozitív hatású, hogy a bíróságok döntését határidőkhöz köti, amennyiben azokat tartani tudják – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik