Pénzügy

Indulhat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

2012. január 1-jén kezdheti meg működését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Egy egyetem, egy főiskola és egy egyetemi kar egyesülésével jön létre a felsőfokú közszolgálati szakemberképzés bázisintézménye.

Az erről szóló törvényjavaslat február végéig elkészül – derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett kormányhatározatból. A rendelkezés szerint a kabinet a honvédelmi és katonai felsőoktatást végző Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a rendvédelmi és rendészeti felsőoktatást képviselő Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetemtől különváló, a közigazgatási felsőoktatást alaptevékenységként folytató Közigazgatás-tudományi Kar egyesülésével – a három intézmény hagyományainak megőrzése mellett, a szorosabb oktatási és kutatási együttműködés, valamint a hatékonyabb működtetés érdekében – rendeli el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozását.

Indoklásképpen azt írják, hogy a közszolgálaton belül a polgári közigazgatás, a rendvédelem, a honvédelem és a nemzetbiztonsági szolgálatok személyi állományában a hivatástudat és a szakértelem erősítése összehangolt és tervezett utánpótlásképzést tesz szükségessé, továbbá a pályaelhagyás helyett a társadalom számára hatékony munkavégzés biztosítására és a nyugdíjazás utáni életszakaszra a közszolgálati pályaorientációt támogató továbbképzési rendszert kell működtetni, ezért a közszolgálati felsőfokú szakemberképzést egységes intézményi alapokra kívánják helyezni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem az egyesülő intézmények jogutódjaként 2012. január 1-jén kezdené meg működését, a jogelőd intézmények pedig az új egyetem önálló egyetemi karaiként működnének.

A kormány arra kéri a közigazgatási és igazságügyi minisztert, a belügyminisztert, a honvédelmi minisztert, a nemzeti erőforrás minisztert és a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy készítsenek megvalósíthatósági hatástanulmányt az átalakulással kapcsolatban, és ez alapján 2011. február 28-ig terjesszenek törvényjavaslatot a kormány elé a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalapításáról.

A kabinet arra is felhívja az érintett minisztereket, hogy az említett intézmények átalakulási folyamatának tapasztalataira is építve, 2011. június 30-ig terjesszék a kormány elé a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kapcsolatos fenntartói jogokra, finanszírozásra, az egyetem irányítására, szervezetére és működésére, valamint az oktatók és a hallgatók jogállására vonatkozó speciális szabályozás tervezetét.

A közszolgálati egyetem fenntartói jogait a közigazgatási és igazságügyi miniszter, a belügyminiszter és a honvédelmi miniszter fenntartói megállapodásán alapuló közös fenntartói testület gyakorolja. A közigazgatási és igazságügyi miniszter az egyetem előkészítésének 2011. évi költségeit, továbbá a 2012. évi költségvetési támogatását a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium költségvetési fejezetében biztosítja.

Mindemellett a fenntartó miniszterek a külügyminiszterrel együttműködve megvizsgálják majd a közszolgálaton belül a diplomáciai szolgálatra felkészítő, magas színvonalú képzések intézményi hátterének lehetőségeit is a Nemzeti Közszolgálati Egyetem keretei között. Az új intézmény központi szervezete és vezető szervezeti egységei számára a kormány épületingatlant és működtetési támogatást biztosít.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat végrehajtásának tárcaközi koordinálására miniszteri biztost neveznek majd ki.

Végezetül a kabinet felhívja a közigazgatási és igazságügyi minisztert és a nemzeti erőforrás minisztert arra, hogy a felsőoktatásban a köztársasági ösztöndíjjal összehangolt rendszerben 2011. január 31-ig hozzák létre az önálló közszolgálati ösztöndíjat, amelyet a közigazgatási és igazságügyi miniszter adományoz. A közszolgálati ösztöndíj célja, hogy a legkiválóbb hallgatók tanulmányi szerződésben vállalják a magyar közigazgatás szolgálatát olyan szakterületeken, amelyeken gondot okoz a megfelelő utánpótlás biztosítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik