Pénzügy

Vasárnapi munka: csökkenhet a bérpótlék

A KDNP egyeztetett a törvényjavaslatáról Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével, de ennek ellenére az nem tekinthető közös műnek. A szakszervezet hiányolja, hogy a ledolgozott vasárnapért nem járna szabadnap a tervezet szerint.

Korlátozná a vasárnapi munkavégzést a KDNP törvényjavaslata, és a vasárnapi bérpótlékot egységesen 50 százalékban határozná meg – derül ki a parlament honlapján már olvasható törvényjavaslatából.

Jelenleg számos helyen nem 50, hanem 100 százalékos bérpótlékot fizetnek, de a javaslat ezen részletét nem kifogásolta Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. A szakszervezeti elnök elmondta: ahol 100 százalékos a pótlék, ott annak az alapja, a munkabér rendkívül alacsony. Minthogy a törvényjavaslat – ha elfogadják – csak 2012 január 1-től lépne hatályba, lenne idejük a szakszervezeteknek a bértárgyaláson a pótlék csökkenését a bérekben ellensúlyoztatni.

Az érdekvédőknek azzal sincs gondjuk, hogy a javaslat megengedi 12 vasárnap ledolgozását, mivel az idegenforgalom szezonalitásából fakadó érdekek valóban célszerűvé teszik ennek megengedését.

A kereskedők szakszervezete azzal nem ért egyet, hogy a törvényjavaslatban nem szerepel, hogy a ledolgozott vasárnapért – a pótlék kifizetése mellett – szabadnapot kell adni. Nem értenek egyet a javaslatban szereplő „legfeljebb 280 négyzetméter alapterületű üzletek kivételével” kitétellel sem (ez a közforgalmú vasúti és buszpályaudvaron, repülőtéren, üzemanyagtöltő állomáson belül működő üzletekre vonatkozik), mivel ez sérti a versenysemlegesség elvét, így nehezebb lesz a javaslatot elfogadtatni. A KDNP kikérte a szakszervezet véleményét, és be is épített néhány elemet abból, de a javaslat nem tekinthető a két szervezet közös művének – mondta Sáling József az fn.hu kérdésére, aki emellett hangsúlyozta: a KDNP-s javaslat elfogadása sikert és előrelépést jelentene.

Sáling megjegyezte: rossz érv a szabad vasárnap ellen az elbocsátások lehetőségét felhozni, hiszen a láncok jelenleg is nagyon alacsony létszám mellett, feszesen működnek, a vasárnapi munkaszünettel legalább a munka törvénykönyvének megfelelően ki tudnák adni a műszakokat.

A KDNP önállóan terjesztette be a javaslatát, nem kormányjavaslatról van szó, amit a kormánypárt szavazógépezet mindenképp „átnyom”, sőt, korábbi sajtóhírek szerint van némi ellenállás a Fidesz politikusai között. Elegánsan azonban nehéz lesz szembemenniük a KDNP-vel, hiszen a Fidesz is szerepel a „Szabad vasárnapért charta” aláírói között (amit támogat egyébként több szakszervezet, a Jobbik, és a Munkáspárt is).


ami a javaslatban áll – röviden



– A kereskedő köteles vasárnap, és munkaszüneti napon zárva tartatni, kivéve:
– 12 vasárnap (ha nem húsvét vagy pünkösdvasárnapra esik)
– ha a vállalkozó szolgál ki (kivéve húsvét vagy pünkösdvasárnap)
– a vendéglátó üzletek, a kereskedelmi szálláshelyek, a
virág-, az édesség üzletek esetében és az üzemanyagtöltő állomások, valamint a közforgalmú vasúti és buszpályaudvaron, repülőtéren, üzemanyagtöltő állomáson belül működő üzleteknél (de csak 280 négyzetméter alattiaknál)

– A munkavállalót 50 %-os vasárnapi pótlék illeti meg, de ez a hétvégi munkára kötött részmunkaidős munkaszerződésnél nem járna

– A törvény 2012. január 1-jén lépne hatályba

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik