Pénzügy

Szerdán sztrájknap lesz Európában

admin
admin

2010. 12. 14. 17:45

Athéntól Brüsszelig számos városban rendeznek demonstrációkat, tiltakozó megmozdulásokat, sztrájkokat a szakszervezetek az Európa-szerte napirenden lévő megszorító intézkedések miatt. Az megmozdulásokat az EU állam- és kormányfőinek csütörtöki csúcstalálkozójának idejére időzítik.

“Nemet mondunk a mindenkit érintő megszorításokra és a csak a boldog kiváltságosokat illető prémiumokra” – így szól a demonstrálók fő üzenete. Görögországon és Belgiumon kívül tüntetések lesznek még többek között Franciaországban, Luxembourgban, Dániában és Csehországban.

Görögországban már a hetedik 24 órás általános sztrájkot tartják a szakszervezetek. Kedden háromórás munkabeszüntetéssel többnapos sztrájkhullám vette kezdetét az országban tiltakozásul a kormány megszorító intézkedései, elsősorban a bérek várható csökkentése miatt. A közalkalmazottak, illetve a magánszektor egyes ágazatainak dolgozói tették le három órára a munkát, szerdán viszont gyakorlatilag teljesen megbénulhat az élet a szigetországban, miután 24 órás sztrájkot tartanak többek között a légi és tömegközlekedésben dolgozók. Zárva tartanak az iskolák, a hivatalok, nem veszik fel a munkát a közszolgáltatásban dolgozók sem. A tervek szerint december 16-án is folytatódnak a demonstrációk.

Brüsszelben a tüntetők élő láncot vonnak az Európai Bizottságnak helyet adó üvegpalota köré, jelképezve azt a nadrágszíj meghúzást, ami egyebek mellett a bérek csökkenését, a szociális ellátás megnyirbálását eredményezi.

“Az év vége közeledtével csak úgy ömlik a sok prémium, egyre nyilvánvalóbbá téve a kontrasztot az egyéni meggazdagodás és a köz sanyargatása között” – idézte az AFP az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárát, John Monks-ot.

Az Európai Unió állam-és kormányfői december 16-án és 17-én tartanak csúcstalálkozót Brüsszelben, ahol a fő téma az állandó pénzügyi támogatási mechanizmus lesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.