Pénzügy

Kevesebb hallgatót támogat az állam

Csökken a felsőoktatásba felvehető államilag finanszírozott hallgatók száma jövőre az eddigi 56 ezerről 53 450-re. A mesterképzésben viszont ugyanannyian, 19 600-an tanulhatnának.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett kormányhatározat szerint a kabinet 2011-ben az államilag támogatott új belépők számát – a katonai és rendvédelmi felsőoktatást nem számítva – 53 450-ben határozta meg. Ebből a felsőfokú szakképzésre felvehető hallgatók létszáma 10 ezer, míg az alapképzésre felvehető hallgatók létszáma pedig 40 610.

Agrár képzési területre 1850, a bölcsészettudomány képzési területre 4100, a gazdaságtudományok képzési területre pedig 4900 hallgatót vehetnek fel. Az informatika képzési területre 6400, a jogi és igazgatási képzési területre 500, a műszaki képzési területre 9850 a felvehető hallgatók száma, az orvos- és egészségtudomány képzési területen pedig 3100-an kezdhetik meg államilag támogatott formában tanulmányaikat.

A pedagógusképzésre felvehető hallgatók számát 2 ezerben, a sporttudományi képzésre felvehetők számát 500-ban határozták meg. A társadalomtudományi képzési területre 2100, természettudományira 5200, művészetire 570, a művészközvetítés képzési területre felvehető hallgatók száma 390 lesz.

A kabinet döntése alapján az egységes, osztatlan képzésre felvehetők létszáma 2840 lesz, ebből az agrár képzési területre 160, a jogi és igazgatásira 800, a műszaki képzési területre 200, az orvos- és egészségtudományira 1500, a művészeti képzési területre felvehető hallgatók száma pedig 180 lesz.

5 százalékkal lehet túllépni

Az alapképzés és az egységes, osztatlan képzés esetében a ponthatárok megállapításának függvényében, továbbá a kétoldalú egyezmények, valamint a kedvezménytörvény alapján támogatott képzésre felvehető hallgatókra tekintettel, legfeljebb a képzési területenkénti keretszámok 5 százalékos túllépését engedélyezik, úgy, hogy az összlétszám nem léphető túl.

A kormány határozata kitér arra is, hogy az államilag támogatott létszámkeret legfeljebb 10 százaléka lehet a részidős (esti, levelező) képzés kerete, amelyet a foglalkoztatási, átképzési igényeket figyelembe véve kell biztosítani.

A hitéleti alapképzésre vagy egységes, osztatlan képzésre felvehető hallgatók számát az egyházakkal és felekezetekkel megkötött nemzetközi és kormányzati megállapodások szerint kell megállapítani – rögzítette a kormány.

A mesterképzést nem csökkentették

A kormány a 2011-ben államilag támogatott mesterképzésre felvehető hallgatók létszámát 19 600-ban határozta meg, azzal, hogy a hitéleti mesterképzésre felvehető hallgatók számát az egyházakkal és a felekezetekkel megkötött nemzetközi megállapodások szerint kell megállapítani, és a hitéleti mesterképzésre az alapképzéssel megegyező számú hallgató vehető fel.

A 2011-ben államilag támogatott doktori képzésre felvehető hallgatók létszámát 1300-ban állapították meg, azzal, hogy a bölcsészettudományok, a hittudomány, a társadalomtudományok tudományterületére felvehető hallgatók létszáma legfeljebb 430, míg az agrártudományok, a műszaki tudományok, az orvostudományok,a természettudományok és a művészetek tudományterületekre felvehető hallgatók létszáma legalább 870 lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik