Pénzügy

Rekordot dönt a spanyol munkanélküliség

Spanyolországban az állástalanok száma novemberben elérte a 4,1 milliót a 40 millió lakosú országban - közölte csütörtökön a madridi munkaügyi minisztérium.

A rekord nagyságú munkanélküliséggel és egyre mélyülő adósságválsággal küszködő euróövezeti tagországban 24 318 fővel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma.

Az állástalanok száma az egymást követő negyedik hónapja nőtt, novemberben 0,6 százalékkal, ami azonban viszonylagos javulást jelez; legutóbb 1998 novemberében nőtt hasonlóan alacsony ütemben az elbocsátások száma – emelte ki a minisztérium. “Az adatok a munkaerőpiaci feszültség enyhüléseként is értelmezhetők” – írta közleményében Mari Luz Rodriguez, a tárca államtitkára.

A minisztériumi kimutatásnál megbízhatóbb mutatónak tartott munkanélküliségi ráta, amelyet a statisztikai hivatal számol ki negyedévenként, 19,8 százalék volt az július-szeptemberi időszakban, mérséklődött a második negyedévi 20,09 százalékhoz képest. A munkanélküliség azonban még így is a legnagyobb mértékű az egész Európai Unióban.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) értékelése szerint az államcsődtől leginkább fenyegetett 9 ország közé tartozó dél-európai államban több mint 3 éve csaknem folyamatosan nő a munkanélküliség, amely a mostani, emelkedő szakasz kezdetén, 2007 második negyedévében 7,95 százalékról indult. Azóta közel 3 millióan veszítették el az állásukat Spanyolországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik