Pénzügy

Kényszerítenék a kormányt

Három szakszervezeti konföderáció a munkavállalókat érintő kérdésekben egyeztetést, „igazmondást” és az eddig meghozott intézkedések egy részének felülvizsgálatát várja a kormánytól. Ennek demonstrációval adnak nyomatékot szombaton. Ha nem érnek el eredményt, akkor akár más eszközökhöz is nyúlhatnak.

A kormány jogalkotási módszerei, a 16 százalékos szja, a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése és a 98 százalékos különadó elleni tiltakozásul fognak tüntetni. Erről az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke, Borsik János úgy vélekedett: ez lesz az első lépése egy
olyan sorozatnak, amely a megfelelő párbeszédre kényszeríti a
kormányzatot.

Ennek kapcsán Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke elmondta, hogy elfogadhatatlannak tartják a közalkalmazottak nettó bércsökkenését és legalább inflációkövető tarifaemelést követelnek. Bírálta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az fn.hu-nak adott interjújában olvasható korábbi kijelentését, miszerint az adóváltozás miatt „a közszférában pedig 1 és 5 ezer forint közötti veszteség lenne akkor, ha nem történne nominális béremelés, és az állam nem lépne közbe. De az állam közbelép. Mindenkinek, akinek jövőre csökkenne a nettó bére, az állam annyi pluszösszeget ad, amellyel „nullára”, tehát az idei szintnek megfelelően kipótolja az összeget”. A szakszervezeti vezető szerint ez csak a tarifatáblázatban szereplő bérek növelésével lenne megoldható, amitől viszont elzárkózott a kormány az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) utolsó, és eddigi egyetlen ülésén.

A 98 százalékos különadóról pedig úgy vélekedett: ha a kormány csak fél órát tárgyalt volna a szociális partnerekkel a kérdésről, nem születhetett volna meg a „kuláktörvényeket” idéző jogszabály.

Bprsik János, Pataky Péter és Varga László a legutóbbi OÉT ülésen (MTI)

Borsik János, Pataky Péter és Varga László a legutóbbi OÉT ülésen (MTI)

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke szerint sokakban felvetődik a kérdés, hogy van-e ma jogbiztonság Magyarországon, ha minden jogszabály, minden alapérték azonnal megkérdőjelezhető a kétharmad birtokában.

December 4-én tüntetnek

A Szakszervezetek Demonstrációs Bizottsága – amelyet a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége alakított – az utcára hívja a munkavállalókat december 4-re, szombatra. A demonstráció a Roosevelt téren lesz, 11 órától.

A három szakszervezeti konföderáció tiltakozik az elmúlt hónapokban a társadalom jelentős részét hátrányosan érintő törvénykezési gyakorlat miatt, mert a már megszületett törvények és a benyújtott, döntésre váró jogszabálytervezetek többsége sérti a jogbiztonságot, veszélyezteti a munkavállalók érdekeit.

A 2011. évi költségvetési törvénytervezet, az adóváltozások a munkavállalók jelentős része számára reálbércsökkenést fog eredményezni. Ezek az intézkedések ismét a kis keresetű munkavállalókat sújtják, miközben a feketegazdaság tovább virágzik. Emellett a szakszervezetek nehezményezik, hogy az érdekegyeztetést kiiktatja, formálissá teszi a kormány.

„Mára bizonyossá vált, megint nélkülünk döntenek rólunk, mert a kormány a tizenhárom év alatt összegyűjtött magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat három év alatt más célokra akarja elkölteni” – írták a kiáltványukban, amelyben utcára hívják a velük szimpatizáló munkavállalókat. „Hívunk és várunk minden munkavállalót a szakszervezetek közös tüntetésére” – szólítják meg a dolgozókat.

A szakszervezeti vezetők közölték: ha nem vezetnek eredményre a tárgyalások, a szakszervezetek demonstrációval adnak hangot tiltakozásuknak.

„Nem cél a demonstráció, csak eszköz arra, hogy elfogadható megállapodás jöjjön létre a kormánnyal. Tárgyalni akarunk” – szögezte le akkor Varga László a demonstrációs bizottság megalakításakor. Fehér József, a SZEF alelnöke szerint a 2011-es költségvetésnek a közszféra lesz a vesztese, és úgy látják: folytatódnak a 2006 óta tartó megszorítások és a létszámcsökkentés. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke felhívta a figyelmet: a tagjaik szolidaritást vállalnak a közszolgálati munkavállalókkal.

Ha a szombati demonstráció nem hoz eredményt, akkor „további lépéseket” tesznek a munkavállalók – mondta Pataky Péter, ám kijelentette, hogy utolsó pillanatig hisznek abban, hogy sikerül tárgyalniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik