Pénzügy

Békét kötnek az iskolaszövetkezetek és a kölcsönzők

Megbékéltek egymással a munkaerő-kölcsönzők és az iskolaszövetkezetek, és a megrendelések teljesítése érdekében vállalják a partnerséget a több mint kétszázezer munkavállalóval dolgozó szektorok szolgáltatói - írja a HRPortal.

Megszűnhet az ellenségeskedés az atipikus foglalkoztatás körében évente mintegy kétszázezer munkavállalót kiközvetítő szolgáltatók, a munkaerő-kölcsönzők és az iskolaszövetkezetek között. A kölcsönzők többsége korábban még indokolatlan versenyelőnyt jelentő rejtett munkaerő-kölcsönzéssel vádolta az iskolaszövetkezeteket, melyek a munkára nevelésre és a fiatalok biztonságos munkavégzésére hivatkozva védték kiváltságukat – a szerintük – a járulékmentességükre irigykedő kölcsönzőkkel szemben.

A vita szakmai téren még nem zárult le, ezt jelzi, hogy a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ) határozottan protestált a szövetkezei törvény év eleji módosításával kapcsolatban. A munkaerő-kölcsönzőket összefogó szövetség szerint a módosítás következménye az lehet, hogy “a munka törvénykönyve szerinti szabályok keretei között legálisan működő kölcsönző cégek által foglalkoztatott nem diák munkavállalók nagy száma szorul ki a munkaerőpiacról (és marad ez által jövedelem és biztosítási jogviszony nélkül), helyüket a biztosítási jogviszonnyal amúgy is rendelkező diákok veszik át”. A szövetkezeti törvény módosítását végül az Alkotmánybíróság határozata alkotmányellenesnek nyilvánította, így nem lépett életbe.

Összefoghatnak a felek

A gazdasági érdekek a megállapodás felé mutatnak. A közös piacon működő konkurensek ma már partnerséget vállalnak egymással. Egy a számos ok közül, amiért érdemes kölcsönzők és iskolaszövetkezetek együttműködése, hogy a rugalmasabb munkaidőben dolgozó és képzetlenebb diákok más területeken vethetők be, mint a kötött munkaidőre szívesebben elszerződő, szaktudással rendelkező felnőtt munkavállalók.

A piaci igények hatékonyabb kiszolgálása érdekében az ismertebb cégek közül többen nyíltan vállalt partneri kapcsolatban működnek. A nagyobb iskolaszövetkezetek közül a Fürge Diáknak a Humánia Kft. a társa, a Mind-Diák Szövetkezet a Humán Centrum Kft.-vel működik együtt és a Pannon Work is két lábon áll. A kölcsönző cégek közül a Trenkwalder két éve vette meg a Pensum Kft. és a Pensum Humánerőforrás fejlesztő Kft. többségi tulajdonát, így nyerve teret a diákmunka piacon – írja a HRPortal.

Az iskolaszövetkezeti és a munkaerő-kölcsönzésben történő foglalkoztatás közös jellemzője, hogy a megrendelő részére a kiválasztás, toborzás teljes egészében a szolgáltató cégek feladata. Mindkét esetben a szolgáltatónál, azaz a kölcsönbeadónál vagy az iskolaszövetkezetnél vannak állományban, szerződésben a munkavállalók. Így a munkajogi felelősség, a bérszámfejtési és egyéb adminisztratív terhek a kölcsönbe adót vagy az iskolaszövetkezetet “terheli”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik