Pénzügy

11,5 százalékos a lengyel munkanélküliség

Lengyelországban tízezerrel nőtt ugyan a munkanélküliek száma októberben, a munkanélküliségi ráta azonban nem változott az egy hónappal korábbihoz képest, 11,5 százalékon stagnált a csütörtökön megjelent adatok szerint.

A lengyel statisztikai hivatal jelentette: a regisztrált munkanélküliek száma 1,82 millióra nőtt októberben a szeptemberi 1,81 millióról.

Elemzők szerint a szerénynek mondható növekedés jó hír, mert ősszel a mezőgazdasági és építőipari munkák ritkulásával hagyományosan romlik a munkaerőpiaci helyzet a 38 millió lakosú országban.

A munkanélküliség 2008 őszétől megszakítás nélkül 2010 elejéig nőtt Lengyelországban, februárban 13 százalékon tetőzött, azóta pedig jellemzően csökken. Az októberi stagnálás elemzők szerint arra utal, hogy továbbra is lendületes, 3,5 százalék körüli gazdasági növekedés várható idén.

Lengyelország a legnagyobb az Európai Unióhoz a 2004-ben csatlakozott államok közül, és az egyetlen az egész unióban, amely tavaly elkerülte a recessziót. A hazai össztermék (GDP) 1,9 százalékkal nőtt 2009-ben, ami azonban jelentős lassulás a 2008-ban elért 5 százalékos GDP-növekedéshez képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik