Pénzügy

Verhetetlen az ELTE

A 2011-es Felvi-rangsort az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti, a legjobb főiskolai és egyetemi karok közül pedig idén is a bölcsészettudományi és orvosi centrumok taroltak.

Idén első alkalommal állította össze a magyarországi főiskolák és egyetemek abszolút rangsorát az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK): az élen álló Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) nem okozott nagy meglepetést, bölcsészettudományi kara ugyanis négy éve vezeti a Felvi kari ranglistáit. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetői sem lepődhettek meg a dobogós helyezésen, a több mint harmincezer hallgatót oktató intézményt ugyanis már többször a világ ötszáz legjobb egyeteme közé sorolták – elsősorban a kutatók komoly hazai és nemzetközi tudományos eredményeinek köszönhetően.

A harmadik legjobb minősítést megszerző Semmelweis Egyetem (SE) is évről évre bezsebelheti az ország legjobb általános orvosi karának járó címet, ahogy a topintézmények listájának negyedik helyét elfoglaló Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) is rendre lekörözi a gazdasági képzéseket kínáló intézményeket. A legjobb tíz közé a Debreceni Egyetem (DE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Pécsi Tudományegyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem mellett két egyházi felsőoktatási intézmény is bekerült: a Károli Gáspár Református Egyetem oktatóinak és hallgatóinak teljesítménye a hetedik, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemé pedig a kilencedik helyre volt elég.

Tarolnak az orvosi- és bölcsészkarok

Az összesített kari rangsorban idén is a bölcsészettudományi és az általános orvosi karok diadalmaskodnak: a negyedik éve címvédő ELTE Bölcsészettudmányi Karát az SZTE bölcsészkara követi – ez utóbbi egy évvel ezelőtt a hallgatói és oktatói kiváltság alapján csupán a hetedik helyezést kapta meg. A DE bölcsészettudományi kara is előkelő, negyedik helyen áll, ezzel idén – hosszú évek után – lekörözte a debreceni orvostudományi kart, amelyet a Semmelweis és a szegedi orvosi kar is megelőz – áll a november 15-én megjelent HVG Diploma különszámában.

A bölcsész és az orvosi mellett három képzési terület képviselteti még magát a legjobbak között: a Szent István Egyetem fővárosi székhelyű állatorvos-tudományi kara évek óta kiemelkedik az agrárképzők közül, megőrizve negyedik helyét. A korábbi évek alapján nem meglepetés a Corvinus gazdaságtudományi karának nyolcadik helye sem, ahogy az ELTE Természettudományi Kara is megtartotta 2009-es helyezését.

Megtartotta első helyét az ELTE a bölcsészettudományi területen

Akárcsak a tavalyi évben idén is változatlan a legszínvonalasabb bölcsészettudományi karok abszolút rangsorának első három helyezettje, így első az ELTE BTK lett, amit a debreceni, majd a szegedi kar követ.

A hallgatói kiválóságot tekintve – amely a nappali tagozatra, államilag támogatott képzésre, első helyen jelentkezők pontszámát vizsgálta – idén is az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara szerezte meg az első helyet, amit az ELTE BTK, majd a harmadik helyen a DE követ. Oktatói kiválóság szempontjából is első helyes lett az ELTE BTK, második a DE, a harmadik pedig a Miskolc Egyetem BTK-ja lett.

Tarolt a Corvinus is

A gazdaságtudományi képzési területen belül a hallgatók által legszínvonalasabb karnak a BCE Gazdaságtudományi Kara bizonyult, amely egyben az abszolút rangsorban is kiérdemelte az első helyet. Igaz a hallgatói vélemények alapján csak az ötödik helyet szerezte meg a DE, ám az abszolút kari rangsorban már a második helyre, itt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaságtudományi Kara követi, amely a második helyet szerezte meg a hallgatói vélemények alapján. A minősített oktatók összevetésében a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara végzett az első helyen – összesítettben a hatodik lett-, melyet a BCE és a DE követ a sorban.

Verhetetlen a BME műszaki képzése

Idén is rendkívül erősnek bizonyult a műszaki területen a BME dominanciája, ám ez a tavalyihoz képest már csökkenést mutatott. Az összesített rangsor első tíz helyezettje közé a BME mellé csak a Pannon Egyetem (PE) – másodikként -, Miskolci Egyetem (ME) negyedikként és nyolcadikként, fért be. A helyzet hasonló a hallgató vélemények alapján felállított listán is, ahol az első két helyet szintén a BME érdemelte ki, a harmadik a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem lett. A listán a negyedik helytől a nyolcadikig szintén a BME található meg, míg kilencedik a PE, tízedik az SZE. Az oktatói kiválóságok alapján már színesebb a kép, az első a PE, a második a ME, míg a harmadik a Nyugat-magyarországi Egyetem lett.

A Felvi rangsorok listái részletesen a november 15-én megjelent HVG “Diploma 2010 Felvi-Rangsorok” különszámában, illetve decemberben a hivatalos Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatóval együtt megjelenő, speciális rangsorokat is tartalmazó “Felvételi Tájoló – Felvi Rangsorokkal 2010” című pályaválasztási kiadványban találhatóak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik