Pénzügy

Összeolvadó „kajajegyek” – tiltakoznak az éttermek

Ha az étteremtulajokon múlik, nem olvadnak össze a hideg-, és melegétkezési jegyek, a munkavállalóknak viszont előnyösebb lenne az egységes jegy.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete szeretné megakadályozni, hogy az eddigi hideg-,és melegétkezési utalványokat egységes étkezési jegyek válthassák föl jövőre – derül ki a szervezet fn.hu-hoz eljuttatott közleményéből.

Fata László, a Cafeteria net vezető tanácsadója korábban lapunknak elmondta: elképzelhető, hogy nem lesznek külön hideg- és melegétkezési jegyek, hanem a szolgáltatók csak egyféle jegyet bocsátanak ki, hiszen adójogi szempontból eltűnt a különbség a két típusú jegy között.

Az étteremtulajdonosok attól tartanak, hogy kárt okozna nekik az új szabályozás, ezért azt javasolják, hogy az új törvény válassza ketté a kedvezményes havi 18 000 forintos juttatási keretet 12 000 forintos melegétel- és ezzel egyidejűleg adható – 6000 forintos hidegétel-juttatási keretekre.

Az elmúlt néhány napban közel 400 étterem csatlakozott a javaslathoz, amelyet a szervezet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek is eljuttatott – tájékoztat a vendéglátósok ipartestületének közleménye.

Az egységes jegy a munkavállalók számára egyértelműen előnyösebb – mondta lapunk kérdésére Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke. A munkavállalók érdekképviselője arra a szempontra is fölhívta a figyelmet, hogy nem minden Magyarországon élő lakik Budapesten, illetve más nagyvárosokban, így sok munkavállaló nem is képes a melegétkezési jegyek beváltására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik