Pénzügy

Gyors karrierről álmodnak a fiatalok

A hallgatók szerint a karrierépítésben a gyakorlati képességek és kompetenciák ugyanolyan fontosak, mint az egyetemen szerzett ismeretek – áll egy friss kutatásban. A fiatalok csaknem fele, 47 százaléka multinacionális nagyvállalatnál szeretne elhelyezkedni, 60 százalékuk pedig a diploma megszerzését követő 5 évben középvezetői pozícióban dolgozna.

Az egyetemi és főiskolai hallgatók úgy látják, a karrierépítésben a nyelvtudásra, kommunikációs készségekre, agilitásra, szakmai tapasztalatra és kapcsolati rendszerre van leginkább szükség – áll a Procter&Gamble megbízásából, a KutatóCentrum által, több egyetem 2025 hallgatójának körében végzett kutatásban.

A megkérdezettek szerint a munkaadók az új kollégák kiválasztásánál leginkább a nyelvtudást, a szükséges szakmai tudást és tapasztalatot, a pályázó személyiségének formálhatóságát, a csapatmunkára való képességet és a motiváltságot veszik figyelembe.

Szinte mindannyian (95 százalék) egyetértett azzal az állítással, hogy bizonyos esetekben a képességek és kompetenciák nagyobb fontossággal bírnak, mint az érdemjegyek, 78 százalékuk pedig úgy gondolja, a munkáltatók is inkább ezeknek tulajdonítanak nagyobb jelentőséget a kiválasztáskor. A fiatalok 83 százaléka úgy gondolja, a gyakorlati képességek és kompetenciák fejlesztése legalább annyira fontos, mint a tanulmányok során megszerzett tudás vagy az érdemjegyek.

A válaszadók 59 százaléka tartja fontosnak a kompetencia-fejlesztő programokon való részvételt, azonban azt is mérlegelik, hogy mindez milyen arányban biztosít ténylegesen olyan tapasztalatokat, melyek közvetlenül segíthetik karrierterveiket.

A felmérést megrendelő cég a főiskolai, egyetemi hallgatóknak elindított programot, a P&G Academyt, amely diplomától, képzési szaktól és háttértől függetlenül felkészíti őket a diploma utáni új kihívásokra. Tréningeket, eseményeket szerveznek a campusokon, nemzetközi szemináriumokat tartanak, gyakornoki programot dolgoztak ki, illetve segítik a kulcsfontosságú képességek és kompetenciák fejlesztését.

A P&G többek között együttműködik a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karával, a Szegedi Tudományegyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karával és a Pécsi Tudományegyetemmel. A vállalat több diákszervezettel (CEMS, AIESEC, AEGEE, MSZK, MKT Ifjúsági Bizottság) is kapcsolatban áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik