Pénzügy

Még két hosszú hétvégénk lesz

Az idén még két háromnapos hétvégénk lesz: november elseje hétfőre esik, december 24. pedig péntekre. Ám mivel a szenteste nem „fizetett ünnep”, így akkor a munkanapok átrendezésére lesz szükség. Két héttel korábban, egy szombati napon kell előre ledolgoznunk. Jövőre az ideinél „rosszabb” lesz a helyzet: öt munkaszüneti nap esik hétvégére.

Minden évben aszerint állapítják meg a munkanap és pihenőnap cseréjét, hogy a naptári évben milyen napra esik az adott munkaszüneti nap. Praktikus szempontok döntenek, hogy indokolt-e „elcserélni” ezeket. A munkanap áthelyezése ugyanis akkor indokolt, ha az ünnepnap keddre vagy csütörtökre esik.

2010-ben még egy ilyen csere lesz: december 11-én kell előre ledolgoznunk a szentestét, azaz december 24-ét. December 11. miniszteri rendelet szerint hivatalos munkanap, így az iskolák számára is tanítási nap – olvashatjuk Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján. Helyi döntés alapján azonban ez a nap tanítás nélküli munkanapként, illetve tanítási szünetként is megtervezhető.

Jövőre két négynapos hétvégét ígér a napokban elfogadott a határozat. 2011-ben két munkanap igényel áthelyezést: március 14. és október 31., ugyanis mindkettő hétfőre esik és pihenőnap lesz. Ezeket a napokat március 19-én és november 5-én, az ünnepet követő szombatokon dolgozzuk le.

A munkaszüneti napokat – január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1., december 25. és 26. – a munka törvénykönyve tartalmazza. A munkaszüneti napok körüli munkarendet megállapító miniszteri rendelet az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal (OÉT) egyeztetve születik meg. Érdekességként meg kell jegyezni, hogy Európában a finneknek van a legtöbb „pirosbetűs” ünnepnapja: nekik egy évben 14 munkaszüneti nap jár.

És ha hétvégére esik?

Ha egy munkaszüneti nap hétvégére esik, az gyakorlatilag elvész a dolgozók számára. Hazánkkal ellentétben azonban vannak olyan országok, ahol ezeket a szünnapokat megkapják hét közben a dolgozók. Például az Egyesült Államokban, ha egy munkaszüneti nap vasárnapra esik, akkor hétfőn, ha szombatra, akkor pénteken nem kell dolgozniuk a közszolgáknak, ám a magáncégekre ez nem kötelező. Sőt az Egyesült Államokban a versenyszférában még az sincs szabályozva, hogy mennyi a kötelezően kiadandó szabadnapok száma.

Alig lesz munkaszüneti nap

2011-ben 5 munkaszüneti nap esik hétvégére: január 1. és augusztus 20. szombatra, május 1., november 1. és december 25. pedig vasárnap lesz.

Magyarországon már több olyan törvényjavaslat született (2005-ben és 2009-ben is az MDF nyújtotta be), amelyek azt szerették volna elérni, hogy ha egy munkaszüneti nap szombatra vagy vasárnapra esik, akkor azt a dolgozók előtte vagy az utána kapják azt meg. A munka törvénykönyvének ezt a módosítását végül egyszer sem szavazta meg az Országgyűlés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik