Pénzügy

Nőtt a reálkereset

A reálkeresetek - a fogyasztói árak 5,2 százalékos növekedése mellett - az idén az első nyolc hónapban, döntően a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt 3,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. 1,1 százalékkal kevesebben dolgoztak, mint az előző év első 8 hónapjában.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint január-augusztusban a bruttó átlagkeresetek 2,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek pedig 8,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 202 000 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 204 900, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 199 000 forint volt.

Augusztusban a reálkereset 2,0 százalékkal emelkedett 2009 augusztusához viszonyítva. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó keresete 1,9 százalékkal emelkedett a júliusi 0,3 százalékos növekedés után. Így a nettó kereset emelkedése is gyorsult augusztusban 5,8 százalékra az előző havi 4,5 százalékról. A versenyszférában dolgozók nettó keresete 7,0, a költségvetésiben 3,4 százalékkal nőtt augusztusban az egy évvel korábbihoz képest, míg júliusban a növekedés 6,1, illetve 1,0 százalék volt.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek az év első nyolc hónapjában átlagosan 2,4 százalékkal, ebből a versenyszférában dolgozóké 4,0 százalékkal haladták meg az előző év január-augusztusit.

Az 5 főt vagy ennél több embert foglalkoztató vállalkozásoknál 2010. január–augusztusban 1 millió 815 ezren dolgoztak, 1,1 százalékkal kevesebben, mint 2009 első nyolc hónapjában, de május hónaptól a létszám már meghaladta az előző év azonos időszakit.

A költségvetési szférában az alkalmazottak létszáma 771 ezer fő volt, ami a közfoglalkoztatás bővülése miatt 4,1 százalékos növekedést jelentett. A közfoglalkoztatás nélküli 685
ezer fős létszám 0,3 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év első nyolc hónapjában. Összességében a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszáma 0,9 százalékkal emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik