Pénzügy

Több száz külföldi állást kínálnak

Az Európai Foglalkoztatási Napok keretében immár 5. alkalommal szervezik meg hazánkban a Nemzetközi Információs és Állásbörzét. A külföldi cégek a vendéglátó-, fém- és építőiparba, illetve az egészségügybe keresnek szakembereket, de például varrónők jelentkezését is várják.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) és az EURES közös rendezvényének szolgáltatásai idén tovább bővülnek: az állásajánlatok mellett már nemcsak az egyes tagállamok munkavállalási feltételeiről és életkörülményeiről, hanem a határ menti ingázókra, illetve a hazatérő munkavállalókra vonatkozó új szabályokról is informálódhatnak az érdeklődők.

Emellett az ausztriai és a németországi munkavállalást érintő, várható könnyítésekről is tájékoztatást nyújtanak a szakértők. Mindezeken túl az egyes végzettségek kölcsönös elismeréséről, a csereprogramokról, valamint az európai országok képzési, munkaügyi és társadalombiztosítási rendszeréről is érdeklődhetnek a látogatók.

A cél: a külföldi tapasztalat itthoni kamatoztatása

Lengyelné Varga Nóra, az Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Nemzetközi és Migrációs Főosztály osztályvezetője elmondta, hogy az állásbörzén azok, akik külföldön szeretnének munkát vállalni, közvetlenül is találkozhatnak az Európai Gazdasági Térség 16 országából érkező munkáltatókkal.

Nemzetközi Állásbörze

Időpont: 2010. október 16., 10 és 17 óra között
Helyszín: Magyar Telekom Székház (Budapest, I. ker. Krisztina krt. 55.)
Bővebb információ itt található.

Ezen kívül a tagállamok EURES-tanácsadói és a hazai partnerszervezetek képviselői is hasznos tanácsokkal, szakmai előadásokkal várják a látogatókat. A szervezők célja, hogy hitelesen mutassák be a nemzetközi munkaerőpiac jelenlegi állapotát, és elősegítsék a munkaerő mobilitását oly módon, hogy a külföldön munkát vállalók érdekeltek legyenek abban, hogy megszerzett tapasztalataikat, tudásukat a jövőben itthon kamatoztassák.

„Az Európai Bizottság a földrajzi mobilitást az egyik legfontosabb eszköznek tekinti a gazdasági válság leküzdésében” – fűzte hozzá Kalmár András az ÁFSZ magyarországi EURES menedzsere – hiszen az EURES portál adatai szerint jelenleg is hivatalosan több mint 900 ezer betöltetlen álláshelyet tartanak nyilván az EU-ban, de becslések szerint – a nem ezen a honlapon keresztül meghirdetett állásokat is figyelembe véve – ez a szám a 4 milliót is megközelíti. Az állásbörzék felmérései egyébként azt mutatják, hogy a jelentkezők többsége 1-2 évre tervezi a külföldi munkavállalást, és az így megszerzett munkatapasztalatot, nyelvtudást, munkakultúrát a hazai munkaerőpiacon hasznosíthassa.

Tanácsadás munkavállalóknak és leendő vállalkozóknak is

A börzére ellátogatók azonban nemcsak az álláslehetőségek között böngészhetnek, hanem megismerhetik az országok főbb foglalkoztatási szabályait, és jogi tanácsadásban is részesülhetnek. A partnerszervezetek közül a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat munkatársait az önkéntes munka lehetőségeiről kérdezhetik. Standdal várja az érdeklődőket a Nemzeti Pályainformációs Központ, amelynek szakemberei egyebek között az egyes végzettségek kölcsönös elismeréséről, a csereprogramokról, valamint az európai országok képzési rendszeréről tájékoztatják a hozzájuk fordulókat.

A Nemzeti Europass Központ tanácsadói segítséget nyújtanak az elvárásoknak megfelelő, nemzetközi önéletrajz elkészítésében. Hasznos tudnivalókkal gazdagodhatnak az érdeklődők az EUvonal – EU Tájékoztató Szolgálat munkatársai révén is. Újdonság, hogy az idén már nemcsak az egyéni munkavállalók juthatnak információkhoz, hanem az egyéni, illetve a társas vállalkozóként történő munkavégzésről is teljes körű felvilágosítással szolgál az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ).

A már külföldön dolgozókat is várják, hiszen az őket külföldön megillető egészségügyi, munkanélküli-ellátásokról, a folyósítás új szabályairól, az adózásról valamint az ausztriai és a németországi munkavállalást megkönnyítő, 2011. május 1-jét követően életbe lépő új rendelkezésekről is tájékoztatják őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik