Pénzügy

Visszatértek a tetszhalálból az állásbörzék

Nyáron általában jóval kevesebb állást kínálnak, ősszel viszont beindulnak a toborzások, az állásbörzék. A válság miatt nagyon lecsökkent a cégek kiállítói hajlandósága, mostanra azonban újra felpörögtek a karriermustrák.

Azok a frissdiplomások, akik a tavaszi-nyári diplomaszerzés óta nem tudtak elhelyezkedni, ősszel rohamozzák meg az állásbörzéket. Mellettük ilyenkor kezdenek állást keresni azok a pályakezdők is, akik keresztféléves képzésben tanultak, és néhány hónapon belül kapják kézhez a felsőfokú oklevelüket. A cégek számára is megfelelő a toborzásra ez az időszak: ha például a vállalat január elejére tervezi egy új munkatárs felvételét, akkor az őszi toborzással általában éppen elegendő ideje lesz a pozíció meghirdetésére, a jelentkezők meghallgatására és az új munkatárs kiválasztására.

A válság miatt megcsappant a cégek kiállítási kedve, sokuknál létszámstopot vezettek be, lefaragtak a költségekből. Emiatt többen elmaradtak a börzékről: úgy gondolták, hogy nincs értelme standot bérelni, jelen lenni, ha nem tudnak állásajánlatot vinni. Volt olyan cég, amely húsz négyzetméteres standot bérelt egy állásbörzén, ám közben csak egyetlen állást tudott felkínálni az érdeklődőknek – mesélte egy korábbi konferencián Toldi Gábor, a HVG HR-Center igazgatója. Akkor a cég a szervezők azon kérdésére, hogy ez miért éri meg neki, azt felelte: a brandépítés miatt látták jónak. Egy korábbi felmérés is ezt bizonyítja: az a fiatal álláskereső, akinek több ajánlat is van a tarsolyában, azt a munkaadót választja, ahol a cég hírneve ismert és makulátlan.

Fellendülőben a munkaerőpiac?

A ma kezdődött országos állásbörze kiállítói adatai szerint a részvevő cégek száma ismét elérte a válság előttit: ismét több mint 120 vállalkozás állás- és képzési ajánlataival találkozhatnak az érdeklődők. A HVG Állásbörze, Országos Képzési és Karriernapokon a legnagyobb autóipari cégeken kívül számtalan shared service center, telekommunikációs cég, gyártó-összeszerelő vállalat, illetve az FMCG (azaz tartós fogyasztási cikkeket gyártó) vállalatok, kereskedelmi cégek – vagyis a legnagyobb hazai nagyvállalatok – képviselői jelennek meg október 7-8-án két napig a SYMA Rendezvényközpontban. A fentieken kívül a börze KépzésTerén pedig minden eddiginél több kiállító: felsőoktatási intézmények, nyelviskolák, továbbképző központok mutatják be az aktuális ajánlataikat.

A változatos kiállítói összetétel és az általuk kínált ajánlatok nagy száma egyértelműen jelzi, hogy fellendülőben van a munkaerő-piac – vélik az országos állásmustra szervezői. A hazai cégek leginkább a diplomás munkavállalók, különösen a mérnöki, műszaki, informatikai, pénzügyi szakemberek és az idegen nyelveken tudó álláskeresők iránt érdeklődnek. A mérnökök és műszaki szakemberek iránti kereslet megnövekedését támogatva a börze második napján külön a számukra előállított előadás-sorozat mutatja be a hazai karrierlehetőségeket a legnagyobb vállalatoknál. Többek között bemutatkozik az Audi, a Mercedes, a MARS, a Samsung Electronics, a Nokia Siemens Networks, a Lego, a Bosch, az Ibiden és a Philips is.

Az egyetemek is egyre aktívabbak

Nem csupán a diploma előtt álló vagy frissdiplomás hallgatók találhatnak jó álláslehetőségeket az egyetemek és főiskolák börzéin. Sok cég már eleve úgy érkezik ezekre a kiállításokra, hogy nemcsak állások, hanem belföldi és külföldi gyakornoki pozíciók is megbújnak a tarsolyukban. Persze a pályakezdők mellett a néhány éves szakmai tapasztalattal rendelkezők is megtalálhatják a számításukat.

A Műegyetemi Állásbörzén és a Corvinus KarrierExpón általában a műszaki és a gazdasági végzettségűek találhatnak ajánlatokat. Nemcsak a szervező intézmények diákjait várják, hanem – mint minden évben, az idén is – nyitott lesz mindkét rendezvény a „külsős” hallgatóknak, álláskeresőknek is. A veszprémi Pannon Egyetemen a tervek szerint olyan kiállítók is lesznek, akik az agrárszakemberek, társadalomtudósok és bölcsészek számára is kínálnak pozíciókat.

Nemzetközi börze – ötödször

A gazdasági válság miatt a hazai álláspiac beszűkült, ám az Európai Unió hivatalos állásportálján jelenleg is csaknem egymillió munkalehetőséget kínálnak. Sokszor csak a munkaerő megfelelő mobilitása hiányzik. Ennek a népszerűsítésére hozták létre az Európai Munkavállalási Napokat, melynek rendezvénysorozatához hazánk is csatlakozott.

Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) magyar szervezete és a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal immár az ötödik nemzetközi állásbörzét rendezi idén ősszel. Az álláskeresők az eseményen közvetlenül találkozhatnak a külföldi munkaadókkal, megismerhetik a fogadó országok munkaviszonyait, de jogi segítséget is kaphatnak, valamint pályaválasztási, uniós továbbtanulási és önéletrajz-írási tanácsadás is lesz – teljesen ingyen.

A rendezvényre mind a nyelvtudással rendelkező diplomás, mind pedig a felsőfokú végzettséggel nem rendelkező munkavállalókat is várják a szervezők. Szakképzett munkavállalókat osztrák, német és holland cégek keresnek. Többek között az egészségügy, az építőipar és a vendéglátás területére várnak jelentkezőket, de például varrónők is elhelyezkedhetnek.

2010 őszi állásbörze naptár

Október 7-8. HVG Állásbörze, Országos Képzési és Karriernapok (Budapest)
Október 13-14. Budapesti Corvinus Egyetem – Corvinus KarrierExpo (Budapest)
Október 16. 5. Nemzetközi Információs- és Állásbörze, az Európai Munkavállalási Napok keretében (Budapest)
Október 20-21. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Műegyetemi Állásbörze (Budapest)
Október 26. Pannon Egyetem – Pannon Állásbörze (Veszprém)
November 10. Modern Üzleti Tudományok Főiskolája – Karrier Nap (a budapesti tagozaton)
November 16. Széchenyi István Egyetem – V. Regionális Állásbörze (Győr)
November 16. Szolnoki Főiskola – Állás- és Képzési Börze (Szolnok)
November 17. Szent István Egyetem Állásbörze (Gödöllő)
November 23. Dunaújvárosi Főiskola – KarrierNap és Állásbörze (Dunaújváros)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik