Pénzügy

Javul a német munkaerőpiac

Jövőre éves átlagban hárommillió alá csökken a munkanélküliek száma Németországban - becsli a német munkapiaci és foglalkozáskutató intézet (IAB) legújabb tanulmányában.

Az IAB szerint 2011-ben éves átlagban 2,96 millió lesz az állástalanok száma, 1,75 százalékos gazdasági növekedést feltételezve. Az intézet az idei évre 3 százalékos növekedéssel számol, a munkanélküliek átlagos számát 3,24 millióra várja.

Németországban a munkanélküliség 2008 novembere óta a legalacsonyabb szintet érte el augusztusban. Az állástalanok száma sorban a 14. hónapja csökkent az Európai Unió legnagyobb tagállamában, ahol javult a foglalkoztatás és nőtt a munkaerő iránti igény is.

A német országos munkaügyi hivatal (BA) adatai szerint a 82 millió lakosú országban 3,188 millió volt a regisztrált munkanélküliek száma augusztusban, ami a szezonális hatások kiszűrésével számolva 17 ezerrel kevesebb az egy hónappal korábbinál, és 283 ezerrel kevesebb az előző évinél. A munkanélküliségi ráta maradt a júliusi szinten, 7,6 százalékon.

Németországban a foglalkoztatási helyzet is javul, a BA közleménye szerint júliusban 40,35 millióan végeztek pénzkereső tevékenységet, ami 137 ezerrel több az egy évvel korábbinál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik