Pénzügy

Magyar szakácsokat vár Ausztria

Sok magyar szakembert keresnek német nyelvterületre, indul ugyanis a síszezon: Ausztria ezért vendéglátó-ipari állásokat hirdetett meg. Emellett az osztrák foglalkoztatási hivatal ismét egy olyan toborzást szervez Magyarországon, ahol szakácsokra, pincérekre és szobaasszonyokra vadásznak.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) toborzást szervez vendéglátó-ipari szakembereknek, ausztriai munkalehetőségeket kínálnak. Az osztrák munkaadók általában elégedettek a magyarok szaktudásával, bár a némettudásunk nem igazán kiemelkedő. Olyan jelentkezőket várnak, akiknek legalább 2 éves szakmai gyakorlatuk van, és jól vagy közepesen beszélnek németül. A toborzás Budapesten lesz, 2010. október 5-én. Jelentkezni a lakhely szerinti illetékes munkaügyi központnál lehet, illetve e-mailben Pap Ildikónál.

Az osztrák munkaadók szakácsokat, felszolgálókat és szobaasszonyokat várnak, a jelentkezés feltétele a 18-35 év közötti életkor, a magyar állampolgárság, a szakképesítés és/vagy legalább kétéves szakmai gyakorlat, a német nyelvtudás, illetve a büntetlen előélet. Az interjúk pontos időpontjáról és helyszínéről a FSZH fogja értesíteni a jelentkezőket. A munkába állás várhatóan a kiválasztást követő 2-2,5 hónapon belül esedékes!

Jelenleg még a két ország közti egyezmény alapján vállalhatnak munkát nyugati szomszédunknál a magyar szakemberek, ám jövő májusban megszűnik a munkavállalási engedély Ausztriában. Így immár ez sem gátolja a munkaerő szabad áramlását.

Magánúton is elindulhatunk

Az FSZH honlapján is olvashatunk ausztriai állásajánlatokat. Ezek nagy része is a vendéglátás területére keres szakembereket, ám másféle munkákat is találhatunk.

A tiroli Hotel Persal többek között konyhai kisegítőket vár, a munkakezdés ideje itt is a síszezon kezdete. Jó némettudás és szakács végzettség vagy gyakorlat szükséges. Havi 1200 eurót kínálnak, a szállás és az ellátás ingyenes, az útiköltséget viszont nem állják. A Traumhotel Alpina öt alkalmazottat keres: főpincért és szakácsokat. Körülbelül nettó 1200-1400 eurót kereshetnek a munkavállalók, a koszt és a kvártély pedig itt is ingyenes. A munkaadó kikötötte: téli és nyári munkavégzésre vár jelentkezőket, összesen 9 hónapra.

Egy harmadik szálló szeptemberi munkakezdéssel, gyakornokként foglalkoztatna magyarokat. A Hotel Löve und Bär németül beszélő, jó munkabírású felszolgálót jelentkezését várja. Emellett pályázhatnak akár konyhai vagy recepciós állásra is a hotelnél az érdeklődők, az önéletrajzokat Andreas Stolz várja e-mailben.

A ginzlingi Gasthaus Schwarzenstein is szakképzett, németül jól beszélő szakácsot keres. Jelentkezni közvetlenül a munkáltatónál lehet e-mailben vagy telefonon a +43 (0) 5286 5226 számon.

8700 magyar dolgozik legálisan Ausztriában

Nyugat-Magyarországon már alig lehet jó vendéglátó-ipari munkást találni: akik egy kicsit is beszélnek németül, már Ausztriában dolgoznak, vagy ingázóként, vagy kitelepültek.

Május 1-jéig kell engedély

Az Európai Unió 2004. május elsejei bővítésekor a régi tagállamok legfeljebb hét évre szóló átmeneti mentességet kaptak a szabad munkavállalás uniós elvének alkalmazása alól. Az akkor korlátozásokkal élő tagországok jó része már feloldotta ezeket. Tavaly május óta a magyar állampolgároknak már csak Németországban és Ausztriában van szükségük munkavállalási engedélyre.

Húszezernél nem több kelet-közép-európai új munkavállaló érkezésére lehet számítani azután, hogy jövőre megszűnnek az osztrák munkaerő-piaci korlátozások. Jelenleg Burgenlandban a 13 ezer engedéllyel foglalkoztatott külföldiből 8700 magyar állampolgár (az összes foglalkoztatott 93 ezer körül van a tartományban) – áll az osztrák foglalkoztatási szolgálat (Arbeitsmarktservice – AMS) adataiban.

A Magyarországról érkezők többsége ingázó, azaz ezek az emberek az egyik országban élnek, a másikban dolgoznak. A két tagállam egy kétoldalú egyezményt írt alá a határ menti ingázókról. Ma még az osztrák oldalon az AMS, Magyarországon pedig a megyei munkaügyi központok koordinálják a munkavállalást. Ennek értelmében csak az dolgozhat a szomszédos országban, akinek az állandó lakhelye valamelyik határ melletti településen van, még nem töltötte be a negyvenet és büntetlen előéletű. Ám ha egy éven keresztül bejelentett munkát vállal, utána már nem szükséges engedélyt kérnie, anélkül is legálisan dolgozhat.

Ausztriában 65 hiányszakmában könnyített feltételekkel helyezkedhetnek el a magyar szakemberek. Sok fizikai munkásnak – például lakatosoknak, esztergályosoknak, ácsoknak, kőműveseknek, villanyszerelőknek – vált így könnyebbé a külföldi elhelyezkedés. Mellettük többek között még a biztosítási közvetítők, különböző technikusok, az anyagvizsgálók vagy a bérszámfejtők is szerepelnek a listában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik