Pénzügy

3,7 százalékkal nőtt a reálkereset

A reálkereset a versenyszférában 4,2 százalékkal, a költségvetési szférában 1,7 százalékkal nőtt 2010. első félévében.

A reálkeresetek – a fogyasztói árak 5,7 százalékos növekedése mellett – az idén az első félévben 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az év első hat hónapjában a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a bruttó átlagkeresetek 2010 első hat hónapjában 3 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 9,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az alkalmazásban állók létszáma 2010. január-júniusban átlagosan 2 millió 671 ezer volt.

Kedvező folyamatokat tükröznek az első félévi kereseti adatok az MTI által megkérdezett elemző szerint: a bruttó bérkiáramlás lassul, nem jelent inflációs nyomást, a nettó kereset kiáramlás gyorsul, nő a foglalkoztatás, de a belső fogyasztás nem.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta, hogy a lassuló bruttó bérkiáramlás nem okoz inflációs nyomást, ami akár hatással lehet a jegybank következő kamatdöntésére is. Felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly a nagy elbocsátások idején elsősorban az alacsony keresetűektől, fizikai munkavállalóktól váltak meg a cégek. Ez magasabb bérdinamikát eredményezett, most azonban fordult a helyzet: az alacsonyabb fizetésű munkavállalók újbóli alkalmazásával lassul a bérkiáramlás növekedése. Ez is tükrözi a foglalkoztatottság növekedését – tette hozzá.

A nettó bérek növekedésében az szja változások kedvező hatása tükröződik. A gyorsuló reálbér növekedés ugyanakkor nem jár együtt a fogyasztás bővülésével, a lesújtó kiskereskedelmi adatok várhatóan júniusban sem javulnak érdemben. A belső fogyasztás érezhető növekedése várhatóan csak később indul be, ami ugyan nem kedvez a növekedési kilátásoknak, de pozitív a finanszírozás szempontjából. Az MNB legutóbbi adatai alapján is látszik, hogy a háztartások finanszírozási képessége rekordmértékűre emelkedett – tette hozzá.

Suppan Gergely szerint a júliustól visszaeső infláció tovább gyorsíthatja a reálbér növekedési ütemét. Az elemző az év hátralévő részében is nagyon lassú bruttó bérkiáramlásra és a foglalkoztatás fokozatos bővülésére számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik