Pénzügy

Felértékelődik a szakmunka

A szakiskolások 79 százaléka tanul olyan szakmát, amely valóban érdekli, és többségük ugyanezt választaná, ha újra döntés előtt állna. A munkaerő-piaci tájékozottságuk azonban gyakran hiányos - áll egy friss felmérésben.

A megkérdezett szakiskolások kedvezően ítélik meg társadalmi státuszukat, ami a felmérést készítő LIGA szerint részben betudható annak, hogy Magyarországon egyre inkább felértékelődik a szakmunka, egyes szakmákban kifejezett kereslet mutatkozik a szakmunkások iránt.

A szakiskolai tanulók kereseti várakozásai is viszonylag optimisták. Emellett azt, hogy a tanult szakmával jól lehet keresni, viszonylag sokan gondolják.

Nagyon erős a továbbtanulási szándék is a megkérdezettek között, ami adott esetben egy új, második szakmát jelenthet, és 25 százalékuk felsőfokú tanulmányokra készül.

A LIGA arra is kíváncsi volt, hogy mennyire tájékozottak fiatalok a munkaerőpiac sajátosságairól. Azt tapasztalták, hogy a felmérésben résztvevők ismeretei eléggé hézagosak: a munkaidőre, a bérminimumokra, a biztosítási jogviszonyra vonatkozó kérdésekre vegyes válaszok születtek, és a szakszervezetek szerepével sincsenek teljesen tisztában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik